Toate taberele sunt super tari, însă taberele de lectură organizate de Echipa c@rte în sate sunt CELE MAI TARI. La început copiii sunt sceptici când aud de tabăra de citit. Ba mai mult, unora le e teamă să vină. Dar știți de ce? Pentru că ei cred că tot ceea ce vom face este să citim. Dar nu-i chiar așa. La urma urmei este vacanța de vară, trebuie să ne distrăm. Cum ne distrăm? Păi avem tot timpul în bagajul nostru, pe lângă multe cărți, și cântece, dans, jocuri și voie bună!
După ce descoperă acest lucru, copiii nu mai vor să plece și ne roagă să mai rămânem măcar o zi ca să mai facem activități împreună. Ei bine, așa a fost și Tabăra de lectură ,,Prietenii cărții” organizată de echipa de voluntari-povestași în cadrul proiectului cultural #carteinsate, în satul Păulești în perioada 8-10 august.
În prima zi am făcut cunoștință cu elevii claselor gimnaziale ale Școlii Gimnaziale Păulești. Peste 40 de copii energici și curajoși au poposit în curtea școlii din satul Hăulișca, dornici de să ne întâlnească și să petreacă timpul alături de noi, voluntarii proiectului c@rte în sate. Prima zi întotdeauna este puțin mai timidă, însă este foarte importantă. După ce ne-am cunoscut și ne-am împrietenit unii cu alții, a urmat un scurt moment al voluntarilor ce a constat în prezentarea proiectului și a obiectivelor propuse pentru tabăra de lectură. Povestașii au cântat și i-au încântat pe cei prezenți cu imnul c@rte în sate. Mai apoi, atât copiii cât și povestasii au fost provocați la un super-joc tip căutare de comori, pe echipe, numit ,,Păulești express”. Jocul i-a determinat pe participanți să cunoască mai bine comuna Păulești, să descopere istoria și personalitățile satului și să lucreze în echipă. N-aveți idee cât de tare ne-am distrat! Nici nu ne-am fi putut închipui că un joc ce la prima vedere pare plictisitor, poate oferi atâta adrenalină. Copiii l-au adorat și și-au dat tot interesul ca să terminăm provocările!
Ziua a doua a fost cea în care i-am cunoscut pe copiii claselor mici. Prima parte a zilei a fost despre ei, despre sinceritatea din ochii lor. După ce ne-am distrat și am dansat, am citit împreună povestea ,,Bibliofil: elefănțelul care iubea cărțile”. Copiii au descoperit care este semnificația termenului ,,bibliofil”, motiv pentru care și-au dorit să devină și ei mini-bibliofili. Cum a fost posibil acest lucru? Ei bine, făcându-ne promisiunea că vor citi multe cărți și primind o INSIGNĂ DE BIBLIOFIL.
Totodată, cei mici ne-au spus ce vor să devină când vor fi mari. Am aflat că aveam printre noi viitori bibliotecari, scriitori, doctori, fotbaliști, dar și prinți și prințese.
La finalul activității, piticii au fost premiați cu sclipicii și pizza delicioasă, că doar cititul îți dă și poftă de mâncare!
În partea a doua a zilei am reîntâlnit copiii claselor gimnaziale. Ghiciți ce! Aveau la fel de multă energie ca în prima zi. Au fost întâmpinați cu pizza, care bineînțeles că le-a oferit și mai multă energie pentru activitățile ce aveau să înceapă.
Și care este cel mai bun mod de a-ți consuma energia dacă nu citind o carte? Nu știm așa că am ales să citim împreună cartea ,,E și treaba mea” scrisă de Mihaela Cosescu. La această activitate a fost prezent și domnul primar al comunei Păulești, Dănuț Soare, iar povestea cărții le-a dat copiilor șansa de a se face auziți și de a le spune autorităților locale ce își doresc să schimbe în comunitatea lor. Aici, dorințele au fost împărțite. Copiii i-au cerut domnului primar mai multe coșuri de gunoi, o sală de dans, dar mai ales locuri de joacă și terenuri de fotbal. De asemenea, copiii au primit și provocarea de a realiza pe echipe câte un afiș prin care să promoveze atracțiile turistice ale localității lor, combaterea violenței asupra animalelor, reabilitarea casei importantei actrițe Leopoldina Bălănuță (originară din satul Hăulișca) și oprirea bullying-ului în societate. După ce au terminat, micii #SchimbăLume s-au bucurat de ateliere susținute de povestași, unde și-au testat talentele la cursuri de actorie, dans, chitară și confecționat brățări. Era clar că le-a plăcut mult, deoarece nu mai voiau să plece acasă!
Ziua a fost încheiată cu o grozava seară de film la căminul cultural din Hăulișca, brățări fosforescente și voie bună!
Ultima zi a fost cea mai emoționantă! Copiii au venit devreme la activități, nerăbdători să afle ce provocări vor mai primi de la #EchipaLuiCartilă. Întrebarea ,,Mai veniți mâine?” începuse să răsune tot mai des în Căminul cultural din Păulești.
Fiecare echipă a prezentat afișele realizate în ziua precedentă însoțite de mini-momente artistice și discursuri. Copiii au spus că le-am făcut vara mai frumoasă și că am reușit să îi determinăm să citească. A urmat apoi premierea, unde fiecare participant a primit un Pașaport de cititor care atestă implicarea în activitățile taberei de lectură.
Tabăra s-a încheiat cu discursuri emoționante, cântece la chitară și o horă mare,mare! De asemenea, se stârnise și o ploaie de întrebări (,,De ce nu mai rămâneți măcar o zi?” â, ,,Mai veniți și anul viitor la noi?”), lucru ce ne-a confirmat faptul că #EchipaCarteInSate și a făcut treaba și că celor mici le-a plăcut în tabăra de lectură! Nici îmbrățișările și lacrimile nu au lipsit din program, căci despărțirea întotdeauna este dificilă!
Este greu să transmiți prin cuvinte sentimente, însă ne-am dori să trăiți măcar o dată o experiență de voluntar la c@rte în sate și să simțiți ceea ce noi simțim atunci când mergem în sate. Este adevărat că ne întoarcem obosiți, însă nu este orice fel de oboseală. Această oboseală este amestecată cu mulțumire, cu liniște și cu speranță.
Nimic nu se compară cu zâmbetul sincer al unui copil, cu o îmbrățișare strânsă sau cu o privire caldă care transmite mulțumiri! O privire care speră că ne vom întoarce în satul lor și că vom face din nou activități interesante. Aceste gesturi simple, dar foarte valoroase spun cât o mie de cuvinte și ne fac să sperăm la un viitor mai bun!
Iată și părerile câtorva dintre voluntarii care au organizat tabăra de lectură:
Teodora Stoian: ,,Omul chiar sfințește locul, Echipa lui Cărțilă sfințește satele!”
,,Pentru mine, această Tabără de lectură a fost o provocare. Nu mai fusesem în comuna Păulești și nu știam ce așteptări să-mi fac. În prima zi am avut mari emoții, mai ales când am văzut câți copii se adună și câtă energie aveau! Activitățile, cred eu, au fost foarte interesante. Copiii au fost activi și ne-au demonstrat faptul că dacă au puțin sprijin, pot face lucruri mărețe. De asemenea, am remarcat copii care au venit cu gândul ,,Eu nu voi citi niciodată o carte, nu îmi place să citesc!” și au plecat acasă cu cărți împrumutate de la biblioteca mobilă a lui Cărțilă, pe care evident că le-au citit cu super-viteză până a doua zi. Astfel, ni s-a confirmat că Tabăra de lectură ,,Prietenii cărții” și-a îndeplinit obiectivul: să împrietenească tot mai mulți copii cu cărțile.
Ateliere susținute de noi, povestașii, au fost atracția taberei. Eu am fost la atelierul de lecții de chitară, unde am descoperit că mulți dintre copii au înclinație spre muzică. Mi-a rămas întipărit în minte un băiat din clasa a cincea, care cu mânuțele-i muncite a reușit să țină perfect un acord, deși nu mai ținuse niciodată vreo chitară în mână.
Am mai avut și un copil care nu voia să mai plece de la atelierul nostru, așa că a participat pe rând cu toate grupele de copii care veneau la atelier. Cât despre colegii mei, nu pot spune decât că am făcut o echipă perfectă! Ne-am atașat repede unii de alții, motiv pentru care ne-am dorit să mai rămânem încă o seară toți la Păulești.Ne-am completat unii pe alții astfel încât totul să iasă #CaLaCarte. Îi apreciez pe toți! Am cunoscut oameni minunați, printre care se numără și viitoarea mea colegă de clasă, Iris. A fost o tabără specială!
După această deplasare am constatat că omul chiar sfințește locul sau mai bine zis (fară pic de modestie) că Echipa lui Cărțilă sfințește satele !
A fost o experiență frumoasă pe care as repeta-o cu siguranță!
Vă mulțumesc tuturor și îmi va fi tare dor de voi!”
Luciana Țigănaș: ,,Fiecare dintre noi merită o carte, o șansă și iubire’’
„Zilele petrecute în această tabără m-au făcut să dobândesc cele mai frumoase amintiri, atât cu voluntarii echipei, cât și cu copilașii din acest sat de poveste. Prima zi a fost una de acomodare, de interacțiune și de cunoaștere între noi, fapt ce a întărit mult mai mult activitățile ce urmau să se desfășoare. Cei mici au fost prietenoși și iubitori, dar mai ales dornici să citească, căci în urma celei de a doua zi, lista volun-bibliotecarului nostru era plină de cărți împrumutate de către copiii din Hăulișca. Fiecare dintre ei s-a mobilizat să citească câte o carte până la terminarea taberei, ba chiar și mai multe, aceștia fiind recompensați cu insigne prețioase de ’’Bibliofil’’, dar și cu diplome, cărți și brățări. Activitățile s-au derulat frumos, conform planificării, iar cei mici au rămas complet surprinși de atelierele organizate de voluntarii echipei, îndrumați de câte un volun-ghid, responsabil cu liniștea și îndrumarea copiilor către cele patru ateliere, respectiv cel de dans, brățări, chitară și teatru. Cei mici au declarat că fiecare atelier a fost interactiv și că au reușit să învețe câte ceva de la fiecare în parte. M-am atașat foarte tare de colegii voluntari cu care am lucrat, dar și de copilașii din echipa ’’Vulturii’’, echipa coordonată de mine și de alți doi povestași ai asociației, Tudor și Cătălina, în cadrul proiectului ’’E ȘI TREABA MEA!’’, având ca temă bullying-ul și măsurile de prevenire ale acestui fenomen întâlnit deseori în școli. După prezentarea afișului realizat de echipă, am avut parte și de un discurs minunat, chiar din partea unui copil care a primit bullying în timpul anilor de gimnaziu ,ce a pătruns în inimile tuturor exact cum nu ne-am fi așteptat să se întâmple, iar asta a dovedit că fiecare dintre noi are ceva de spus, de subliniat, însă avem nevoie un mic impuls ca totul să prindă contur și să ne arătăm personalitatea aceea plină de curaj și speranță. Fiecare dintre noi merită o carte, o șansă, un val de afecțiune și iubire, care să ne determine să fim un ’’Schimbă lume’’ pe viitor în satul nostru, iar acești copii au dovedit că au primit impulsul de care aveau nevoie pentru a-și începe treaba!”
Roberta Olteanu: „Fiecare copil este o floare și toți la un loc fac din această lume o grădină frumoasă”
Cu această premiză am plecat în tabăra de la Păulești, unde spre surprinderea mea a fost mai frumos decât mă așteptam! Copiii nu au fost atât de încântați de citit, dar au contribuit entuziasmați la activitățile de dezvoltare personală unde, noi, voluntarii ne-am strecurat printre ei pentru a îi cunoaște mai bine. În acest sat sunt mulți copiii talentați, pasionați de poezii, desen,dans și pictură. Atelierele create de noi i-au ajutat să-și descopere aceste talente. Cele trei zile de tabăra au trecut foarte repede deoarece clipele trăite alături de copiii au fost magice. Serile ni le-am dedicat nouă, voluntarilor pentru a ne cunoaștem mai bine și pentru a ne împrieteni și a face schimb de idei pentru organizarea zilei următoare, îmbinate cu râsete și voie bună. Prima tabără nu o voi uita niciodată!❤️”
Maria Elinoiu: ,,Am plecat din tabără cu amintiri, prietenii și lecții învățate.”
,,Urcând ușor timizi în microbuzul spre Păulesti, având ghiozdanul în spate și badge-ul la gât, fără să ne gândim la ce ne așteaptă, am pornit în aventura numită Tabăra de lectură,, Prietenii cărții”. În aceasta tabără am avut parte de o experiența minunată, de neuitat! Cum am ajuns, am fost primiți ,,ca la carte “ . În prima zi eram sfioși și noi voluntari dar și copiii. Ne-am acomodat, ne-am cunoscut și ne-am distrat, în felul c@rte în sate. Oamenii și copiii din Păulesti sunt foarte primitori, cu inima deschisă. Am coordonat alături de colega mea Patrisia echipa numită ,,Eroii reciclării” în cadul proiectului de responsabilizare a oamenilor în legătură cu poluarea. Am plecat din tabără cu multe amintiri frumoase, cu prietenii legate și lecții învățate. M-au impresionat copilașii pentru originalitatea lor! Țin să mulțumesc și să fiu recunoscătoare fiecărui om care ne-a print și ne-a oferit ocazia de a participa în experiența Păulești! 😍”
Cătălina Manea: ,,Tabăra de la Păuleşti va rămâne mereu în cămăruţa amintirilor frumoase”
„Personal, experienţa acestei tabere mi-a reactivat dorința aprigă de a lua parte la cât mai multe activități, asta după o mică pauză, şi pot spune ca Tabăra de la Păuleşti, fiind chiar prima mea tabără de după VolunTabară, mi-a depăşit cu mult aşteptările.
Şi de această dată, am avut ocazia de a imortaliza esenţa din momentele prețioase şi de neuitat prin intermediul aparatului #FOTO. Tabăra din spatele lentilei îți oferă un sentiment unic, reuşind sa observi cele mai mici detalii, care îți încântă atât ochiul cât şi sufletul. Copiii, şi cei mici cât şi cei mari, s-au simțit în largul lor şi au profitat de momente unice alături de voluntarii #CarteînSate. Pentru ei, atelierele noastre au fost un mod creativ si dinamic de a-i ajuta sa îşi descopere pasiunile. Eu am ținut atelierul de dans şi m-a bucurat foarte mult faptul ca am descoperit copii din Păuleşti care au mai avut tangenţe cu dansul. În timpul atelierului meu, mi-am dat seama că toată lumea era dornică să învețe ceva nou, indiferent dacă se pricepea sau nu, lucru care mi-a indus şi mie o energie pozitivă. Cât despre noi, voluntarii, sunt de părere că ne-am acomodat foarte repede şi ne-am simțit foarte bine împreună, muncind şi distrându-ne. Aşadar, Tabăra de lectura de la Păuleşti va rămâne mereu în cămăruţa amintirilor frumoase şi sper că vom reveni curând, căci am lăsat acolo prieteni valoroşi!🧡”
Alina Donosie: ,,Am fost impresionată de Ana”
,,Tabăra de la Păuleşti a fost o experienţă minunată pentru noi, voluntarii. În prima zi, ne-am întâlnit cu copiii din localitate, ne-am prezentat ca o echipă și i-am făcut să se simtă parte din lumea noastră prin lectură şi jocuri distractive. A fost o modalitate minunată de a crea amintiri și de a le oferi o experiență specială. Activitatea mea preferată din aceasta zi a fost “ Paulesti Express“. În acest joc a trebuit sa lucrăm in echipa pentru îndeplinirea a mai multor sarcini. Am avut ocazia să explorăm satul şi să descoperim casa fascinantă a actriței Leopoldina Bălănuță. Ne-am distrat de minune și am avut oportunitatea de a ne imprieteni mai bine cu copiii comunei. A fost o modalitate extraordinară de a ne apropia de comunitatea locală și de a învăța lucruri noi despre sat și oamenii săi. A doua zi a fost absolut minunată! Am fost foarte bine organizați ca echipă şi am reușit să ne atingem toate obiectivele propuse. De dimineață, am lucrat cu copilașii din clasele mici și trebuie să recunosc că aceasta a fost partea preferată a zilei pentru mine. Îmi place foarte mult să lucrez cu cei mici, ei mă umplu cu cea mai buna energie! Ne-am jucat, am dansat și, cel mai important, am citit împreună. Am citit cărticica “Bibliofil: Elefantelul care iubea cartile” scris de V. Huseyin Kaya. Copilașii au învățat un cuvânt nou, „bibliofil”, şi la finalul activității, fiecare copilaș a primit o insignǎ cu acest cuvânt, la fel cum a primit și personajul principal a acestei cărți.
După toate acestea, am avut parte de o masă delicioasă, atât noi, voluntarii, cât și copilasii, oferită de către comunitatea locală. A fost o recompensă bine meritată pentru toată munca depusă. După-amiaza a sosit și a fost timpul să-i întâmpinăm pe elevii de gimnaziu. Am pregătit cu grijă mai multe ateliere interesante pentru ei. Atelierul pe care l-am coordonat eu a fost cel de brățări. Am pregătit o mulțime de materiale colorate, mărgele şi panglici, astfel încât fiecare copil să poată crea propriul său accesoriu unic. Am fost plăcut surprinsă de îndemânarea și creativitatea copiilor. Am avut parte de momente de râs şi bucurie, iar copiii erau încântaţi să îşi etaleze creațiile.
Am avut o fetiţă de la clasa întâi care s-a îndrăgostit atât de mult de Cartilă încât a rămas și la activitățile elevilor de gimnaziu. Mi-a fost atât de dragă! De abia aștept sa ne reîntoarcem la Paulesti pentru a o revedea pentru ca mi-a rămas întiparită în inimioara! După aceste ateliere am citit cu mare plăcere cartea „E și treaba mea” de Mihaela Cosescu alături de copilașii mai mari.
Împreuna, am invatat despre puterea de a construi lumea pe care ne-o dorim și în care ne-ar plăcea sa traim. Apoi, ne-am grupat în echipe si am creat un afis captivant despre schimbările pe care copiii din Paulesti le doresc. Acest afiș trebuia prezentat în ultima zi de activitate. În echipa Buburuzelor, am dezbătut tema „Maltratarea animalelor”. Am fost impresionată de Ana, o fetiţă din echipă, care a compus o poezie despre acest subiect în doar 30 de minute. Este uimitor cât de talentată și inspirată poate fi aceasta fetița ! A sosit și ultima zi de activitate la Paulesti. În aceasta zi am simțit o mare satisfacție și mândrie pentru tot ceea ce am realizat împreună.
Am încheiat ziua cu un mic eveniment în care am premiat fiecare copil, cât și fiecare voluntar care au făcut posibile aceste 3 zile de neuitat !”
Tudor Săcrieru: ,,Cea mai complexă tabără de până acum”
,,Tabăra de la Păulești a fost, după părerea mea, cea mai complexă de până acum. Au fost zile pline de activități foarte bine puse la punct. Cronologic, primul pas este acomodarea cu locul unde desfășurăm activitatea (care înseamnă de fapt transportul tuturor materialelor la locul „cu pricina”) si apoi joculetele de cunoaștere. Acestea insumeaza prima zi de acțiune cand, de obicei, copiii sunt un pic reticenți și voluntarii un pic emotionanti. Chiar dacă sunt „voluntar senior”(ceea ce ar trebui sa însemne că mă descurc bine și ușor sub presiune și ca pot sa iau ușor inițiativa, un lucru care nu mă caracterizează) prima zi este cea mai complicată pentru mine. Alături de colega mea Teodora am coordonat atelierul de chitara care (spre asemănare cu toate celelalte ateliere) a fost un mare succes. Copiii au fost foarte receptivi și au încercat pe cât posibil sa aplice ce le-am explicat (majoritatea a reușit să pună în practica în mod corect primele acorduri). De asemenea, activitățile și jocurile interactive, ca diferitele dansuri și energizere pe care le-am derulat, au fost primite foarte bine de copii. Foarte apreciată a fost si seara de film care a reprezentat momentul „mai serios” al taberei, scurtmetrajele avand mesaje cu înțeles adânc.
Ultima zi este încununarea activităților precedente. Echipa pe care am coordonat-o alături de povestasele Luciana și Catalina a avut ca tema bullying-ul. Liderul, ales din partea copiilor, a fost Cristina, o tânără din Păulești, viitoare povestașă, sper, care a ținut un discurs emoționant despre hărțuire, ea însăși fiind nevoită să facă față bulling-ului. După părerea mea ne-am descurcat foarte bine si am dus cu succes activitatile la sfârșit, ținând cont de numărul impresionant de copii, calificativul nostru crește.
În afara fisei standard a postului de povestaș mi-am ocupat timpul și cu diferitele sarcini tehnice, care stau la baza desfasurarii activitatilor, sarcini care mi se pare ca mi se potrivesc „ca o mănușă”.”
Giulia Babes: ,,Creativitate🎨, punct de vedere📜și entuziasm😊”:
Aceste trei lucruri descriu tabăra organizată la Paulesti! Copiii cu bucurie și au transmis și prezentat ideile, opiniile și creativitatea prin intermediul activităților cu adevărat speciale conduse de întreaga echipa #carteinsate📚! Aceștia au învățat să își exprime punctul de vedere asupra unor fenomene și soluționarea acestora, au descoperit ca cititul nu este o activitate practicată de tocilari, ci o modalitate de descoperire al unor lucruri noi și de îmbogățire a vocabularului și au lucrat și funcționat ca o echipa pentru finalizarea activităților cu brio! 🥇Cu siguranța toată lumea a avut ceva de învățat din aceste trei zile minunate și vor participa cu drag în proiectele următoare!😇 „
Ne va fi dor de copiii din comuna Păulești!
Ne-ar plăcea să credem că am lăsat în urma noastră prieteni ai cărților și că până anul viitor ne vom bucura sa vedem numai bibliofili la Păulesti!
Material cordonat de Teodora Stoian, voluntar în proiectul c@rte în sate