#ȘcoalaPeRoți – Centru educațional mobil pentru copiii din sate

Suntem inițiatorii programului c@rte în sate sate, derulat de Asociația „Eu, tu și ei” Focșani, care duc cărți, ateliere de lectură, literație și tabere de dezvoltare personală la copii din comunități vulnerabile, îndepărtate de orașe unde nu există biblioteci și nici alte oportunități educaționale. 

Numai anul trecut am organizat 60 de ateliere cu copiii din 23 de comunități, am deschis 15 minibiblioteci și colțuri de lectură și am dăruit peste 10.000 de cărți cumpărate sau primite din donațiile de la oameni ca voi. Anul acesta am rămas fără bani de benzină și avem nevoie de voi pentru a pune din nou la drum #MașinaEducației la drum.

c@rte în sate este un program educațional început în anul 2018 de către Silvia Vrînceanu Nichita, fostă jurnalistă, și povestașii ei, tineri vrânceni cu idei mărețe. Proiectul aduce împreună profesioniști din domeniul culturii și educației, voluntari locali și reprezentanți ai autorităților publice pentru a schimba ceva din viitorul copiilor din sate într-o țară în care 42% dintre elevi de 15 ani sunt considerați analfabeți funcțional. Vorbim despre lipsa unor competențe de bază în domeniul cititului, scrisului și socotitului. Am pornit la drum în vara anului 2018 cu o valiză plină de cărți din bibliotecile personale. Am citit povești, am oferit mii și mii de cărți am primit îmbrățișări de la mii de copii. Și am învățat de la fiecare. În timp ne-am dat seama că este nevoie de mai mult, că trebuie să punem umărul la crearea unui un ecosistem în jurul copilului.
Proiectul c@rte în sate este şansa copiilor din satele uitate de a se dezvolta, de a interacţiona cu tineri educaţi şi creativi din oraşe şi sate care le devin modele şi de a avea curajul să-şi asume propria poveste de viaţă, una cu perspective mai bune pentru viitor.

Ce facem concret?

  • ducem cartea potrivită și povestea citită cu voce tare mai aproape de copiii din sate dezavantajate din Sudul Moldovei
  • ne apropiem de copii folosind metode ale educației nonformale și diferite forme de artă, astfel încât să nu mai vadă cititul ca pe o corvoadă, ca pe o obligație școlară formală.
  • le oferim copiilor ceai, limonadă, bomboane și, în cazul în care ne permitem, o gustare sărată, pentru a nu citi „pe burta goală”
  • operăm cu o echipă de 60 de voluntari pe special pregătiți cu care am organizat anul trecut peste 60 de evenimente și activități pentru copii, între care și cinci tabere în vatra satelor în timpul cărora copiii au răspuns minunat, iar părinții s-au transformat în voluntari și au gătit pentru toți.
  • copiii își îmbunătățesc abilitățile de citire, se lasă inspirați, modelați în încep să aibă vise și să creadă în ele, exact ca în Micul Prinț
  • petrecem timp de calitate cu copiii din sate citind cu ei și pentru ei, în special în vacanțe și la sfârșit de săptămână, le donăm cărți potrivite, rechizite, le ducem în sat profesori buni, „cărți vii” și voluntari care să îi inspire, să îi motiveze pentru a lupta pentru un viitor mai bun prin intermediul Educației.
  • lăsăm în urma noastră minibiblioteci pe care le numim #Cărțindare și colțuri de lectură în școli.

În momentul în care vezi bucuria cu care copiii vin la activități, copii care strâng cartea de povești primită ca pe ceva de mare preț îți dai seama ca nu este totul pierdut, ca România crește și își bine crește copiii. Faptul că existăm cu c@rte în sate este o mână întinsă către această nevoie pe care o trimitem acum și către voi.

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

Un proiect focalizat pe lectură cu voce tare și literație este mai mult decât decât necesar în condițiile în care aproximativ 42% dintre elevii români de 15 ani sunt considerați analfabeți funcțional, potrivit celor mai recente studii. Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) care a publicat în 2023, împreună cu Ministerul Educației, rezultatele „Programme for International Student Assessment” (PISA) 2022, mulți elevi știu să scrie, să citească sau să opereze calcule, dar nu înțeleg noțiunile învățate. Sistemul de învățământ românesc se află la coada clasamentului în UE când vine vorba despre domeniile matematică, științe și citire, fiind superior doar celui din Bulgaria. Diferențele sunt mult mai mare în zonele subdezvoltate, cum este sudul regiunii Moldova. Cauzele acestui fenomen sunt diverse, iar multe au legătură și cu modul în care sunt predate anumite materii și cu lipsa de îndrumare de care copiii ar trebui să beneficieze pentru a-și forma bunul obicei de a citi, de a gândi critic și de a se deschide către învățare. Elevii rămân deseori doar la „litera” textului şi nu sunt stimulaţi să analizeze, să afle sensul cuvintelor, să interpreteze critic, să exprime opinii, impresii personale cu privire la mesajul lucrării citite. Modelul nostru de intervenție presupune să lucrăm cu copiii acolo unde sunt ei, într-un cadru relaxat, și să-i încurajăm să creadă în ei, să comunice și lupte pentru un viitor mai bun prin intermediul Educației.
După șase ani în care am călătorit prin sate cu mașinile personale, cu microbuze închiriate, pe jos, cu bicicletele sau chiar cu căruța și sania, ne dorim să profesionalizăm modelul nostru de intervenție și să creăm acest Centru educațional mobil care să organizeze activități educaționale pentru copii, complementare școlii, dar în cooperare cu toți actorii locali relevanți. După principiul, nimic despre noi, fără noi.

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

#ȘcoalaPeRoți – Centru Educațional Mobil pentru copiii din sate uitate a fost conceput ca un serviciu educațional 3 în 1 (bibliotecă mobilă, ludotecă și centru de activități) care să ofere acces la resurse educaționale și oportunități de învățare în vatra satelor, pe durata verii și la sfârșit de săptîmână, care să conducă la scăderea ratei analfabetismului funcțional. Avem nevoie de un microbuz capabil să călătorească în condiții de siguranță, în special în zonele mai greu accesibile, Vrancea fiind un județ predominant rural, cu sate împărștiate și o rețea fragmentată de drumuri. Costul unui asemnenea vehicul 8+1, second-hand, care să ofere siguranță și spațiu pentru echipamente și care să poată fi condus cu permis de categorie B, se ridică la aproximativ 20.000 de euro. Avem deja strânsă o parte, ce-i drept mică, din sumă. Proiectul are nevoie de costuri de operare de aproximativ 1000 de euro pe lună, pe care le vom atrage din alte surse.

În cadrul acestui proiect ne-am propus, pe termen mediu și scurt, să creștem nivelul de alfabetizare funcțională al copiilor din 20 comunități rurale alese în special din Atlasul Zonelor Marginalizate din România, cu ajutorul voluntarilor formați special în acest scop din rândul elevilor de liceu, studenților care se pregătesc să devină educatori, dar și alți oameni de bine, cum ar fi localnici care s-au realizat în viață prin intermediul Educației și care au luptat pentru visele lor. Pe lângă resurse educaționale, în cadrul „Școlii pe roți”, putem oferi copiilor și adolescenților și alte forme de sprijin, cum ar fi alimente, produse de igienă, distribuție de pliante educaționale, haine, etc.

Obiectivele noastre:

  • Crearea unui centru educațional mobil care să opereze în județele Vrancea și, pentru început, în zonele de graniță cu județele Buzău, Brăila și Galați.
  • Furnizarea de cărți de calitate și suport educațional pentru 300 de copii în vârstă școlară prin intermediul unui serviciu mobil și a activității voluntare, combinând resurse analogice și digitale.
  • Formarea a 30-50 de voluntari și profesori locali în 20 de comunități pentru a oferi suport educațional, ateliere de literație utilizând metode ale educației nonformale și oferind în primul rând timpul lor.
  • Deschiderea a 20 de mici biblioteci gratuite/colturi de lectura în biserici, magazine, școli (acesta este un proiect la care lucrăm activ).
    Acesta este un model educațional replicabil care a fost creat, perfecționat și implementat de Asociația „Eu, tu și ei” în ultimii 6 ani ai programului de lectură și literație „c@rte în sate”.
    Prin aducerea bucuriei lecturii direct în aceste comunități neglijate, ne propunem să îmbunătățim rata de literație, să să oferim oportunitățile educaționale și să cultivăm dragostea pentru învățare. Iar în final să trăim într-o Românie cu adevărat educată.
    Poate nu impresionm cu cifrele, dar pentru noi este important orice copil. Lucrăm de câțiva ani cu un sat în care mai locuiesc doar 3 copii, Mihaela, Relu si Adrian.

Vom realiza aceste obiective lucrând în următoarele direcții:

  1. Lucrul cu COPIII acolo unde sunt ei- furnizându-le cărți și suport educațional direct pentru a-i pregăti pentru școală și viață;
  2. Implicând ȘCOLI și BIBLIOTECI PUBLICE RURALE – făcându-le prezente în comunitate și incluzive;
  3. Prin INFLUENȚAREA POLITICILOR PUBLICE / Campanii de advocacy – influențând politici locale și naționale, decidenți locali, pentru a investi în bibliotecile publice și în oportunitățile educaționale extrașcolare pentru copii din mediul rural.
    Vom implica activ și copiii prin organizarea unor ateliere în care aleși locali vor citi pentru copii și apoi vor discuta despre ce si-ar dori să se schimbe pentru ei în comunitate.

DONEAZĂ

0
Obiectiv financiar
0
Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului 100000 Lei
0
%
din obiectiv financiar a fost realizat.
Persoane fizice:
  • Redirecționează procent din impozitul pe venit.

    Dacă ești salariat, poți redirecționa impozitul tău anual pe venit către o cauză în care te regăsești. Procesul de redirecționare este simplu. În acest fel, fără să te coste nimic, o parte din banii care au ajuns la bugetul de stat sunt direcționați către un proiect în care crezi. Astfel, ești parte din povestea c@rte în sate și facem bine și în numele tău. Poți opta pentru redistribuirea sumei până pe 25 Mai 2024.

    COMPLETEAZĂ ONLINE

  • Donează simplu prin Revolut!

  • Donează folosind contul tău PayPal

  • Donează prin transfer bancar direct în conturile asociației.

    Poți folosi contul deschis la Unicredit Bank în numele Asociației Eu, tu și ei: 
    IBAN RON:RO47BACX0000001675389000, deschis la Unicredit Bank, Sucursala Focșani

    DONEAZĂ PRIN CARD ONLINE

Persoane juridice:
  • Redirecționează pana la 20% din impozitul pe venit sau profit

    Orice firmă din România, plătitoare de impozit pe venit sau profit, are posibilitatea să redirecționeze până la 20% din valoarea impozitului către o o cauză socială. Acest lucru se realizează fără vreun cost din partea companiei și vine cu beneficiul reducerii bazei impozabile cu echivalentul sponsorizării, dar nu mai mult de 5% din venitul impozabil, conform legii nr. 32/1994.

    Beneficiar: Asociația Eu, tu și ei, Cod fiscal 11721533
    IBAN RON:RO47BACX0000001675389000, deschis la Unicredit Bank, Sucursala Focșani

    Persoanele juridice pot solicita Contract de Sponsorizare pentru suma donată.

  • Sponsorizare cu produse sau servicii

    Dacă firma ta sau cea la care lucrezi poate oferi produse sau servicii, te rugăm, dă-ne de veste la adresa de e-mail contact@carteinsate.ro.
    Mulțumim cu recunoștință!

Meniu