Mini-Tabăra de Lectură de la Hăulișca, comuna Păulești, a fost, ca orice activitate marca c@rte în sate, unică. Este prima zi de tabără, cobori din microbuz și, după ce parcurgi un drum pietruit, ajungi la cazare. O casa frumoasă, de oameni gospodari, în fața căreia te oprești și te intrebi dacă ai nimerit greșit, căci tu, voluntar senior, trecut prin multe, ești obișnuit să dormi pe jos, în cort, nu într-un pat dublu. Activitățile primei zile au fost dedicate copiilor de gimnaziu. Copii care au reușit să ne… surprindă. Echipa de voluntari ajunge la Hăulișca, la o școală drăguță, unde mai lipseau doar ceva mai multe cărți. Apoi ajung copiii. Și te sperii căci nu te așteptai să ai parte de domnișoare așa dichisite și băieți așa vorbăreți. Însă suntem la c@rte în sate, unde, datorită lui Cărțilă, al cărui har se așterne peste echipă fix la momentul potrivit, totul își găsește o rezolvare. Deschiderea îi adună laolaltă pe toți mai marii comunei, care ne întâmpină cu vorbe de bine. După niște jocuri faine de cunoaștere, care au starnit râsete si voie bună, tinerii au fost impartiti în patru echipe, pentru o activitate care urma sa fie cireasa de pe tort a zilei…. A fost odată în Păulești, sau, pe scurt, Păulești Express. Sună cunoscut, nu? Scopul acestei întreceri a fost ca tinerii să lucreze în echipă pentru a rezolva provocările, în urma cărora, sperăm noi, au reușit să cunoască mai bine valoarea istorică și culturală a satului lor. Astfel, împreună cu voluntarii, echipele au colindat casa distinsei actrițe Leopoldina Bălănuță, au reusit să găsească troița ridicată în memoria eroilor, dar și-au exersat și persuasiunea, convingând bătrânicile să facă selfie-uri cu ei.
A doua zi a fost cea mai aglomerată, dar și cea mai frumoasă.
În prima parte a programului, Echipa lui Cărțilă i-a luat în grijă pe pitici, care s-au bucurat nespus să-și înceapă ziua dansând și cântând. Apoi, sub forma unui trenulet bine uns, gașca aceasta năzdrăvană a intrat în sala de lectură, însă nu pe o ușă, ci printr-o ramă de … poveste.
Atelierul de lectură a constat în citirea cărții Bibliofil- Elefănțelul care iubea cărțil, în urma căreia copii și-au însușit aceasta noțiune de baza a proiectului nostru. Și, ca să ne demonstreze cât de mult le-a plăcut povestea despre elefantelul care citea zi și noapte, cei mici au avut ocazia să-și lase gândurile și impresiile pe un sul luuung, luuung, ca cele din librăria Alexandriei.
Se mănâncă bine, apoi se trece iar la treaba, căci, vorba bunicii, soarele-i de-amiază. Ajung adolescenții, care nu scapă nici ei de momentul de lectura! Bu hu huuuu!
Protagonista este una dintre cele mai de succes cărți folosite în proiect, domnișoara activistă E și treaba mea, scrisă de Mihaela Coșescu și ilustrată de Ionuț Robert Olaru. Captarea atenției, ca să folosim și termeni de pedagogie, a constat într-o activitate foarte dinamică în care fiecare copil primea un bilet, pe care trebuia să scrie câteva lucruri pe care le-ar schimba în comuna sa. Ideile au fost apoi discutate de audiență, unde, invitați au fost cadrele didactice și domnul primar Soare, care, ca un student silitor, își lua notițe.
Cărticica aceasta a sărit din mână în mână, a fost citită pe diferite tonuri și voci, a fost discutată și răstălmăcită, dar în urma atâtor procese de asimilare și sinteza, cu toții am ajuns la aceeași concluzie… că e și treaba noastră. Tinerii au fost împărțiți iar pe echipe, fiecare primind câte un scenariu (promovarea comunei, salvarea casei Leopoldinei Bălănuță, protecția animalelor, ecologie, antibullying, ) pentru care să propună o campanie de acțiune.
Înarmați cu dedicare, carioci, afișe și creativitate, echipele s-au pus pe treabă, muncind până li s-a făcut foame. Glumesc, desigur. Au muncit până au fost chemați la film, care a avut loc la căminul cultural din Hăulișca, care, literalmente, s-a umplut de vocile nerăbdătoare ale publicului curios să vadă ce alte surprize îl așteaptă.
Ajungem cu pași repezi și la ultima zi. Ultimele momente împreuna cu copiii de la Păulești au fost dominate de spiritul pregătirilor de final, sentiment geamăn cu cel avut în pragul serbării de final de an școlar. Căminul cultural din Păulești vuia de competitivitate. Toată lumea încearca să-și găsească un loc cât mai ferit pentru a duce la final proiectele, în timp ce piticii își prezentau operele de arta făcute cu o zi în urmă, la atelierul de artă și lectură.
Cu trâmbițe și tobe, cele cinci echipe se strâng în sală. Rând pe rând, afișele, scenariile, poeziile și sloganele se perindă pe scenă, însă, vreau să atrag atenția asupra celui mai emoționant moment. Cristina, o tânără curajoasă și onestă, și-a adunat forțele pentru a povesti în fața tuturor, prin lumina experienței personale, despre pericolul bullying-ului și despre importanța stopării lui. Proiectul c@rte în sate este un „safe space” și că vă oferim tot suportul de a va exprima liber, de a scăpa de orice aveți pe suflet.
Astfel, cu lacrimi pe cale să sară din cuib, după premiere, a urmat o despărțire sfâșietoare, care, credem noi, nu va fi și definitivă. Am plecat sperând să lăsăm în urmă copii mai săritori, care să nu aibă convingerea că lucrurile se pot lăsa în voia timpului și care, în primul rând, să înțeleagă că lectura nu este o activitate de tocilari, ci pe lângă formă de distracție, este temelia unei persoane împlinite.
Tu voluntarule, ești sfârșit de bucurie, oboseală, suspine. Însă nu-i nimic, că ajungi repede la cazare, unde, gospodărindu-ne singuri, ne-am creat o bază de toată frumusețea. Doamne ferește să dezvăluie vreun perete la ce a fost martor, că jar mănâncă! În linii mari, ne-am distrat, învățat și-am experimentat împreună!
Cam atât despre aceasta minunată tabără, despre povestea asta de neuitat, care, deși obositoare, a fost una dintre cele mai reușite activități la care am avut bucuria să particip! Aș spune mai multe, dar mă rezum la atât…
Cărțilă îți dă aripiiiii!
Dar nu de la energizant,
Ci de la un loc electrizant!
(Maria Teodora Ochian)
Maria Teodora Ochian este voluntară în proiectul Carte și arte pentru copiii din sate, implementat de Asociatia „Eu, tu si ei” Focșani cu sprijinul Corpului European de Solidaritate. Ideea acestui proiect a pornit de la nevoia reală a copiilor și adolescenților din mediul rural de a avea acces la oportunități civice și culturale care să-i ajute să se dezvolte personal și să creadă în puterea cuvântului #ÎMPREUNĂ. Așadar, proiectul nostru urmărește o schimbare pozitivă în comunitate prin intermediul cărții, voluntariatului, al artei și a solidarității între tineri.