Cărțindarul
Povestea căsuței pentru cărți
Căsuța cu cărți este un experiment prin care ne dorim să subliniem importanța bibliotecilor rurale și să apropiem copiii de carte, de lectură și de poveștile frumos citite și date mai departe.
Cărțindar-ul este o mică bibliotecă liberă care își trage numele de la bătrânul merindar care putea fi întâlnit în vremurile vechi în satele Vrancei arhaice, unde oamenii puneau merinde și apă pentru călătorii care parcurgeau distanțe mari pe jos sau cu carele. O căsuță din lemn simplă, cu o micuță cruce deasupra, cât să încapă în ea câteva fructe, o cană cu lapte sau un colț de pâine. Era un semn de binețe și de bunătate. Dovada iubirii față de om..
Astăzi, merindarul a dispărut din sate pentru că au apărut magazinele de unde oamenii pot cumpăra orice, mai puțin cărți. Noi, povestașii c@rte în sate, am transformat vechiul merindar în #Cărțindar și punem aici cărți felurite, “merinde pentru pentru minte și suflet”, care să le fie de trebuință cititorilor de toate vârstele. Vrem astfel să apropiem în special copiii de carte, lectură și de poveștile frumos citite și date mai departe.
“Căsuta de lectură” este darul Asociației „Eu, tu și ei” Focșani pentru toți cei care iubesc cărțile și cititul. Biblioteca din Cărțindar nu are multe reguli. Cărțile pot fi împrumutate de oricine și returnate după două săptămâni. Dacă cineva dorește să păstreze o carte, aceasta va trebui să fie înlocuită cu o alta! Desigur, oricine poate pune o carte bună în Cărțindar.
Asociația “Eu, tu și ei” adună copiii în jurul cărților deschise și crește cititori în sate din 2017, aducându-le povestea lui Cărțilă, spiritul cărților de povești.
Fă și tu un cărțindar! Oferă cărți în dar! Fă bine fără să știi cui!
Fără răsplăta sau mulțumire. Cine a luat din cărțindar? Copilul.
Astfel, împreună, creștem OAMENI pentru un mâine mai bun!
Poftă bună la lectură!
Silvia Vrînceanu Nichita, fondatorul proiectului c@rte în sate