Povestea c@rte în sate

Cine suntem și ce facem la c@rte în sate

Suntem o echipă inimoasă care aduce oameni împreună pentru a schimba ceva din viitorul copiilor din sate prin intermediul lecturii într-o țară în care 42% dintre elevi de 15 ani sunt analfabeți funcțional. Asta înseamnă lipsa unor competențe de bază în domeniul cititului, scrisului și socotitului. Ce facem concret este să ducem cartea potrivită și povestea citită cu voce tare mai aproape de copiii din satele uitate, unde nu există școli și biblioteci, dar nici alte oportunități de dezvoltare personală.  Dacă școlile există, copiii învață de multe ori în clase mozaic, cu profesori care se confruntă cu multe provocări profesionale, ori fac naveta la școlile din satele învecinate.

Punând într-o valiză la început cărțile din biblioteca personală, în vara anului 2018 am început să colindăm satele mici pentru a citi împreună cu copiii în cadrul unor ateliere recreative în care ne folosim de diferite forme de artă pentru a promova lectura și cultura scrisă.

După ce am văzut reacțiile copiilor și rezultatele, pur și simplu nu am mai putut opri acest proiect. Așa s-a născut proiectul cultural și de literație „c@rte în sate” prin care apropiem copiii de cartea relevantă și le stimulăm apetitul pentru lectură și cunoaștere, îi inspirăm să lupte pentru un viitor mai bun prin intermediul cărții.

Le donăm copiilor cărți potrivite, rechizite, le ducem în sat „oameni-carte” profesori și voluntari povestași care să îi inspire. Pentru a-i motiva pe copii, le oferim și alte experiențe pozitive, cum ar fi excursii la oraș, cu cazare la hotel, drumeții, vizite la muzee și biblioteci, îi provocăm să citească, să dezbată și să spună lumii poveștile lor și ale satelor în care trăiesc.

Acum nu avem doar o caravană de lectură pentru copiii din sate, care străbate vară de vară zeci de comunități rurale, ci și mini-tabere de lectură, excursii la oraș, un concurs de scriere creativă, și – inima acestui proiect – o echipă de peste 60 de voluntari – povestași și binefăcători cu ajutorul cărora am trecut granițele județului Vrancea cu povestea lui Cărțilă și a spiridușilor săi. Povestașii sunt acei ,,nebuni frumoși”, cum i-a numit cineva, care umblă cu o valiză plină de cărți și împrăștie #BucuriePrinLectură prin sate.

Un proiect cultural dedicat promovării culturii scrise, focalizat pe literație, este mai mult decât decât necesar în condițiile în care aproximativ 42% dintre elevii români de 15 ani sunt considerați analfabeți funcțional, potrivit unui studiu al Centrului de Evaluare şi Analize Educaționale prezentat în 2019. Potrivit studiului, elevii știu să scrie, să citească sau să opereze calcule, dar nu înțeleg noțiunile învățate. Cauzele acestui fenomen sunt diverse, iar multe au legătură și cu modul în care sunt predate anumite materii și cu lipsa de îndrumare de care copiii ar trebui să beneficieze pentru a-și forma bunul obicei de a citi. Elevii rămân deseori doar la „litera” textului şi nu sunt stimulaţi să analizeze, să afle sensul cuvintelor, să interpreteze critic, să exprime opinii, impresii personale cu privire la mesajul lucrării citite.

Mai oficial, scopul proiectului este de a promova lectura și cultura scrisă în rândul copiilor din zonele rurale dezavantajate, care nu au acces la cărți relevante și oportunități educaționale extrașcolare. Cu alte cuvinte, ne împrietenim cu copiii, deschidem mini-biblioteci în biserici, magazine sau case și le oferim alternative culturale și modele de urmat în viață.

Construind punți de legătură între tinerii din sate și cei din orașe, reușim nu doar să creștem OAMENI, ci și să redescoperim tradițiile și valorile locului, să popularizăm cultura, știința, oamenii buni.

Meniu