Cartea „Matilda” de Roald Dahl este cea mai importantă din biblioteca mea plina de culori și fantezie, deoarece coperta cartonată a acesteia ascunde o realitate sumbră despre unii copii care nu au susținere din partea părinților pentru a se documenta și educa pentru a-și realiza un viitor mai bun.
Din punctul meu de vedere, aceasta poveste poate fi un sprijin de motivatie asupra copiilor ce nu se mulțumesc cu părinții lor din simplul fapt că îi susțin emoțional/financiar pe plan educational. Ei pot observa ca exista cale de speranta si reușită dacă ne dorim cu adevărat.
Micuța Matilda a reușit sa se descurce singura încă de la varste fragede din cauza ca mama ei isi pierdea timpul cu jocuri de bingo, tatăl ei se ocupa cu păcalirea oamenilor în cadrul jobului de vânzare a mașinilor, iar fratele ei doar o tachina și ajungea să îi rupa cărțile împrumutate, până cand domnisoara Honey, invatatoarea ei, a observat ca este ceva în neregulă cu familia, urmând sa îi ofere sprijin și oportunitatea de a iubi în continuare cărțile, în ciuda tuturor obstacolelor intalnite acasă.
Cititul are un impact major asupra educării, chiar dacă nu putem simți acest fenomen pe pielea noastră, cei din jur pot observa cât de coerență ne este comunicarea și cât este de corectă. Cititul ne dezvolta creativitatea si ușurința de a ne exprima în cuvinte ceea ce trăim in fiecare zi. De aceea eu recomand în special sa profitați de ocazia de a va documenta pe gratis cu ajutorul bibliotecilor din orașul/satul vostru. Datoria voluntarilor și a Silviei Nichita, coordonatoarea noastră, din cadrul proiectului „c@arte in sate” este de a va lasa sa cunoasteti lumea cartilor plina de magie si emotii.
Cu ajutorul provocării oferite de catre Silvia, initiatoarea acestui proiect, am recitit cartea și am înțeles mult mai bine povestea,am realizat ca exista asemenea cazuri peste tot in lume, ceea ce este foarte trist si emoționant. „Matilda” va ramane pentru totdeauna o carte ce îi va aparține micii biblioteci din gradina sufletului meu, alături de celalalte cărți ce m-au lovit profund și din care am reușit sa vad realitatea cu alți ochi.
Așadar,cartea pe care eu v-o recomand cu drag ascunde un carusel de intamplari interesante ce se aseamănă foarte mult cu viața de zi cu zi, din care puteți învața sa apreciati mult mai mult poveștile și persoanele care vă ajuta să vă dezvoltati formal, cât și psihic.
Diana Gheorghiaș este elevă la Colegiul Național Spiru Haret Focșani și activează ca voluntar în programul c@rte în sate, ediția 2024, intitulată #Cărțindar – ateliere de povești și minibiblioteci pentru copiii din sate, implementat de Asociația Eu, tu și ei cu sprijin de la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).