Cititul este o activitate relaxantă pe care o poate face oricine. Această activitate are multe beneficii precum: perfecționarea comunicării, imbunatățirea vocabularului si dezvoltarea creativitații. De asemenea, are un impact pozititiv asupra noastră.
Pentru mine cititul reprezintă modalitatea perfectă de a evada din viața de zi cu zi. Pot să călătoresc catre alte lumi si dimensiuni sau chiar către un tărâm fermecat folosindu-mi imaginația, mă ajută să mă dezvolt si aflu lucruri noi deoarece este o sursă bogată de informații. Imi place că am de unde să aleg, de la cărți fantasy, sience fiction, thrillere, drama, dragoste sau chiar horror. Pot să călătoresc in timp prin intermediul cititului folosind cărțile istorice, să descopăr cum era lumea la vremea respectivă, reușesc sa visez cu ochii deschiși.
Cititul este pur si simplu o artă, hrană pentru suflet, iar cateodată poate ajunge un drog care provoacă dependentă, putem observa acest lucru si în cartea ,,Cititorul din peșteră” scrisă de Rui Zink. In această poveste naratorul, un băiat de 15 ani, ajunge într-o bandă de hoți. După o serie de întâmplări si aventuri el ajunge într-o peșteră, aici îl întâlnește pe Anibalector, o creatură care iubește să citească. De asemenea, el este personajul meu preferat deoarece stă izolat in peștera sa plină de cărti, așteptând persoane cu care poate discuta. În lunile petrecute alături de acesta, dragostea băiatului pentru citit crește, astfel se naște pasiunea protagonistului pentru lectură.
Mi-a plăcut foarte mult această carte, este una care atrage atenția prin titlul său, unul bine ales, si care râmăne în mintea cititorului după lectură. Evidențiază foarte bine societatea în care trăim, numărul cititorilor fiind in scădere.
Lumea preferă televizorul si uită de emoția si bucuria pe care ți-o poate aduce un roman. Aș putea să recomand ,,Cititorul din pestera” oricui, indiferent de vârstă pentru că este o lectură ușoară, scurtă, dar care abordează un subiect important. Câteva dintre citatele mele preferate sunt: ,,să spunem că, la fel ca in dragoste, lectura e o întâlnire între două persoane imperfecte care se pot completa la perfectie.” ,
,,Numai sufletul nu se fură, pentru că el poate fi doar cumpărat (sau, mai bine zis, vândut) de către înșusi stăpânul său, ceea ce de fel multi dintre noi fac cu destulă plăcere și, aș spune eu, la un preț destul de mediocru.”.
(Marica Alexandra Vizitiu, voluntară în programul c@rte în sate)