Acțiunea din cartea “Fahrenheit 451” de Ray Bradbury îi urmărește viața pompierului Guy Montag. Acesta locuiește într-o societate distopică, superficială, în care oamenii nu mai sunt atenți la lumea ce îi înconjoară și frumusețea pe care aceasta o are. După părerea mea, această lectură este una foarte interesantă și profundă, pe care ar trebui să o citească toți, având un mesaj important despre consecințele înstrăinării de cultură.
Personajul principal, pompierul Montag, se întâlnește cu o fată de 17 ani, Clarisse McClellan, care se mutase în casa vecină acestuia. Aceasta, după mai multe discuții, reușește să îi deschidă bărbatului ochii asupra ce se întâmplă în jurul lui și să-i arate că viața nu a fost mereu așa cum știe el, și ca nu dintotdeauna pompierii aveau sarcina de a da foc, demult obișnuind să-l stingă.
Întâlnirea cu aceasta a avut un impact mare asupra lui Guy, el devenind interesat și de împrejurul lui, de care toate atracțiile moderne, cum ar fi pereții-TV, păreau să-l îndepărteze.
În concluzie, cred ca această lectură ar aduce un impact pozitiv asupra oricărui cititor, dezvăluind o realitate tristă care ar putea fi posibilă dacă ne îndepărtăm prea mult de valorile pe care este construită societatea de astăzi, dar arătând și cum oamenii din jurul nostru ne pot schimba percepția asupra vieții.
Citatele mele favorite din cartea “Fahrenheit 451” de Ray Bradbury :
,,M-am gândit și la cărți. Și pentru prima oară mi-am dat seama că în spatele fiecărei cărți stă un om. Un om a trebuit s-o gândească pe fiecare. Și omul acela a avut nevoie de mult timp până s-o aștearnă pe hârtie. Niciodată nu m-am gândit la asta.”
,,-Poate c-a fost nevoie de-o viață de om pentru a așterne pe hârtie unele dintre gândurile acelea! Cutare autor s-o fi străduit toată viața să privească și să înțeleagă lumea din jurul lui și apoi vin eu și, în două minute, gata! Totul s-a terminat”.
,,Dacă-ți ascunzi ignoranța, nu te lovește nimeni și nu înveți nimic, niciodată.”
,,De ce? Pentru ca televizorul e ,,real”, este imediat, are dimensiuni concrete; el îți spune ce să gândești; îți impune gândurile lui. El trebuie să aibă dreptate, pentru că pare să aibă dreptate. Te duce atât de repede la concluziile lui, încât mintea ta nici n-are răgazul să protesteze: ,,Ce prostie!””
,,Cartea asta are pori, are trăsături proprii, o poți pune la microscop și-ai să vezi atunci cum viața ei curge într-o nesfârșită varietate. Cu cât sunt mai mulți porii unei cărți, cu cât mai multe detalii de viață veridic înregistrate poți desprinde de pe un centimetru pătrat de hârtie, cu atât mai bine e literatura respectivă.”
,,Înțelegi acum de ce sunt privite cărțile cu ură și cu teamă? Ele dezvăluie porii de pe fața vieții. Oamenii comozi vor să vadă doar figuri de ceață, fără pori, fără păr, fără expresie. Trăim într-o vreme când florile încearcă să trăiască pe spinarea altor flori, în loc să crească în pământ mănos, cu ajutorul ploii.”
“Cărțile au menirea să ne aducă aminte ce măgari și nerozi suntem.”
,,Adevărata frumusețe a focului constă în puterea lui de a distruge răspunderile și consecințele.”
,,-Demult de tot, înainte de apariția creștinismului, trăia, cică, pe lume o pasăre neroadă- Pasatea Phoenix, care-și clădea un rug, o dată la câteva sute de ani, și se ardea singură. Cred ca pasărea aceea era rudă bună cu omul. Ori de câte ori se mistuia în flăcări, pasărea ieșea din cenușă, renăscând. Se pare că și noi, oamenii, facem la fel, numai ca avem ceva care-i lipsea păsării: noi știm bine ce ispravă am făcut.”
,,În cărți nu există nimic magic; magic e doar ceea ce spun ele și însuși faptul că în cărți peticele universului sunt însăilate într-un veșmânt pe măsura noastră”
Maria Bouroș este elevă la Colegiul Național Unirea Focșani și activează ca voluntar în programul c@rte în sate, ediția 2024, intitulată #Cărțindar – ateliere de povești și minibiblioteci pentru copiii din sate, implementat de Asociația Eu, tu și ei cu sprijin de la Administrația Fondului Cultural Național.