Tabăra de lectură „Prietenii cărților” de la Nămoloasa, organizată de Asociația Eu, tu și ei Focșani în județul vecin Galați, a fost una deosebită și cu totul specială datorită copiilor minunați pe care i-am întâlnit în această comunitate. Acești copii m-au impresionat profund prin deschiderea și cooperarea lor, iar energia pozitivă din fiecare activitate a făcut ca aceste trei zile să fie cu adevărat memorabile. Este clar că Nămoloasa are copii care merită cu adevărat astfel de experiențe, și nu am niciun dubiu că m-aș întoarce cu drag. Vă împărtășesc cum au decurs aceste zile pline de lectură, jocuri și descoperiri.
Ziua 1: Întâlnirea cu micii cititori
Prima zi a tabere de dezvoltare personală prin arta povestirii a început cu emoții, dar și cu o bucurie nemărginită în momentul în care ne-am făcut cunoștință cu copiii adunați în număr mare pe terenul de sport al școlii. Am fost plăcut surprinsă de numărul mare de participanți și de entuziasmul lor de a participa la activitățile noastre.
Ne-am organizat rapid și am împărțit copiii pe grupe, în funcție de vârstă, pentru a le oferi fiecăruia activități adecvate. Împreună cu colega mea, voluntara MariaBouroș, ne-am ocupat de cei mici, de clasele primare. Atmosfera de la atelierul de povești organizat pentru elevii de clasele primare a fost pur și simplu magică. Am citit cărți precum „Nu deschide cartea asta” de Andy Lee și „Am scos luna la plimbare”, scrisă de Carolyn Curtis și Alison Jay, două cărți scurte, frumos ilustrate, care au captat imediat atenția și interestul celor mici.
Cu ajutorul cărții ilustrate „Călătorie”, de Aaron Becker, copiii au creat o poveste deosebită, bazându-se pe imaginile fascinante din paginile acesteia. Am inclus și momente de energizare, ne-am mișcat împreună pe melodiile „Dansul prieteniei” și am jucat jocul interactiv „Socu Baci Vira”. Seara, am adunat toți copiii la un loc, în aer liber, iar cei mici le-au împărtășit cu bucurie celor mai mari jocul învățat. Într-un moment de reflecție, am discutat și despre visele lor de viitor, iar aspirațiile lor ne-au impresionat profund.
Ziua 2: Aventuri literare și discuții despre bullying
Ziua a doua a taberei a început la școală în aceeași notă plină de energie și entuziasm. Dimineața a fost dedicată celor mici, iar după-amiaza celor mai mari. Cu cei mici, am citit povestea „Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore„, de William Joyce, despre puterea cărților de a da oamenilor un sens atunci când au îndoieli despre drumul pe care trebuie să îl urmeze. Activitățile interactive care au urmat au fost primite cu bucurie, mai ales că cei mici au avut ocazia de ane povesti despre pasiunile și visele lor pentru viitor. După activitatea de dimineață, copiii s-au bucurat de o surpriză – pizza pentru toți, inclusiv pentru noi, voluntarii, oferită de partenerii de la primărie.
După-amiaza a fost dedicată unei teme mai profunde, împreună cu cei mari. Am citit cartea „E și treaba mea„, de Mihaela Coșescu, și am abordat tema bullying-ului, un adevărat virus care afectează mai ales tinerele generații. Am discutat deschis despre experiențele lor personale și despre impactul negativ al acestui fenomen. A fost impresionant să vedem cât de sinceri au fost copiii în împărtășirea experiențelor lor. Împreună am creat afișe și scenarii despre cum să combatem bullying-ul în mediul școlar și să construim o comunitate mai empatică. Ziua s-a încheiat cu vizionarea a două filme pentru adolescenți, urmate de discuții pline de entuziasm. Copiii care au participat la dezbatere au primit brățări fosforescente de la voluntari.
Ziua 3: Rămas-bun cu multe emoții
Ultima zi a taberei a fost plină de emoții, fiindcă a venit momentul să ne luăm rămas-bun de la copiii care ne-au intrat la inimă. La ceremonia de închidere a taberei au participat părinți, profesori, dar și reprezentanți ai autorităților, primarul Adrian Răsmeriță și viceprimarul Costică Chiriac. Fiecare dintre cele șapte echipe, coordonate de câte un voluntar povestaș, și-a prezentat afișele și scenariile în fața celor prezenți la Căminul Cultural din Nămoloasa. Spre norocul nostru, încăperea era răcorită de un binemeritat aer condiționat. Activitatea a fost un prilej pentru copiii să se exprime liber și creativ legat de activitatea realizată în echipă. Mândri de realizările lor, copiii au primit diplome și pașapoarte de cititori și cititoare, iar noi ne-am îmbrățișat la final cu bucurie și recunoștință. Evident că am avut și surprize dulci și multe cărți pentru copii.
Această experiență de voluntariat în Tabăra de lectură „Prietenii Cărților” a fost una memorabilă, iar proiectul „c@rte în sate” mi-a arătat încă o dată cât de mult pot schimba cărțile și voluntarii viețile copiilor. Sunt recunoscătoare că am avut ocazia să fac parte din acest proiect și aștept cu nerăbdare să revin în Nămoloasa, să îi revăd pe acești copii minunați și să continuăm împreună povestea lecturii. (Alina Elena Donosie)
Alina Elena Donosie este elevă la Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu Focșani și activează ca voluntară în proiectul #Cărțindar – ateliere de povești și minibiblioteci pentru copiii din sate, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.