Patru cercetători de la ICECHIM București s-au alăturat proiectului „c@rte în sate” pentru a promova știința într-un mod inovator, în rândul unor elevi vrânceni din comunități rurale mai îndepărtate de centrele urbane. Tabăra de lectură și dezvoltare personală „Prietenii cărților” organizată la Școala Gimnazială Șerbănești, județul Vrancea este primul eveniment „c@rte în sate” care a inclus și activități dedicate științei și gândirii critice.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM București, aflat în coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, derulează activități de cercetare științifică aplicată și dezvoltare tehnologică în domeniile chimie și ingineriei chimice. Cu o activitate respectabilă de peste 70 de ani, ICECHIM București are ca scop, printre altele, și inspirarea tinerei generații să îmbrățișeze cariere în cercetare.
Săptămâna trecută a început un nou an școlar și pentru elevii din zone defavorizate. Un proiect cultural din Vrancea, intitulat „c@rte în sate”, vine în sprijinul copiilor care locuiesc în sate izolate, cu acces limitat la educație, în fiecare vacanță de vară. Încă din 2018, echipa de voluntari-povestași a proiectului colindă județul pentru a motiva copiii cu șanse reduse să creadă că pot face mai mult pentru viitorul lor. Deși promovează în principal cărțile și lectura, echipa primește cu brațele deschise și așa-zișii „oameni-carte”, care s-au realizat prin intermediul educației și care pot fi un exemplu excelent pentru copii. Activitățile se axează în general pe nevoile elevilor din comunitate: exerciții de lectură și literație, creșterea apetitului pentru cunoaștere, stimularea creativității, a motivației și a gândirii critice etc. Anul acesta, proiectul este susținut de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și a ajuns la peste 600 de copii din comunități marginalizate.
Pe 4 septembrie 2024, în timpul Taberei de lectură și dezvoltare personală „Prietenii cărților” de la Corbița, județul Vrancea, Iulia Neblea, Mariana Constantin, Grigore Pșenovschi și Bogdan Trică, cercetători la ICECHIM București, au devenit povestași de serviciu pentru o zi. Împreună cu Bianca Rusu, specialist în relații publice la ICECHIM și voluntar-senior al proiectului „c@rte în sate”, au pornit în zorii zilei de miercuri la drum, pentru a promova în rândul copiilor de la Corbița cunoașterea prin intermediul unui alt tip de cărți: cele de știință. Pentru că iubesc chimia, cei de la institut au pregătit și o serie de experimente, care să demonstreze cât de multe lucruri interesante se pot petrece în mediul înconjurător.
Peste 50 de copii de la clasele gimnaziale au făcut slime și au urmărit mai multe experimente, precum „flacăra colorată”, balonul care nu se sparge la contactul cu un băț pentru frigărui, reacția acid-bază, o demonstrație de ecranare UV cu cremă solară și turmeric, „turnul colorat” (lichid în care culorile nu se amestecă, ci se separă în funcție de densitate), „mănușa umflată”, bubble tea în varianta de laborator, „bila plutitoare” și fluidul non-newtonian. Pe lângă aceste experimente, au analizat mai multe tipuri de fungi la microscop și au descoperit cum poate fi realizată determinarea amidonului din produsele alimentare de origine animală.
„
A fost o experiență nouă, diferită, de aceea sunt foarte bucuros că am fost invitat. Mi-a plăcut faptul că elevii sunt atât de cuminți și ascultători, iar în același timp fascinați de experimentele noastre. Ne-au oferit un feedback plăcut. Pot spune că m-au înduioșat cu mesajele lor frumoase adresate la sfârșitul activității. Cât despre profesori, sunt de aur. Se vede că sunt foarte dedicați sprijinirii copiilor. Iar în ochii celor mici parcă văd o scânteie când vine vorba de știință. Am fost primiți cu brațele deschise și sper ca acești mici pași pe care îi facem noi, povestașii, profesorii și nu numai, să dea roade într-o bună zi.”, mărturisește Grigore, unul dintre cercetătorii prezenți la activitatea de la Corbița.
Interacțiunea cu micii localnici a fost emoționantă pentru echipa de la ICECHIM, pentru că în spatele fiecărui zâmbet de acolo se ascunde o poveste de viață. Mulți copii își ajută părinții și bunicii cu treburile din gospodărie și în agricultură. Educația este unica lor speranță pentru un viitor mai bun și stabil, dar acolo unde resursele sunt reduse, și motivația lor scade.
nstitutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM București își dorește, din acest motiv, să încurajeze din ce în ce mai mulți cercetători să devină „povestași de serviciu”, care să le arate copiilor din mediile rurale izolate că poate exista pasiune și pentru un domeniu mai greu, cum ar fi chimia.
ICECHIM București adresează calde mulțumiri echipei „c@rte în sate” și întregului colectiv al Școlii Gimnaziale Șerbănești din comuna Corbița, județul Vrancea pentru această colaborare specială și pentru bucuria pe care au adus-o celor patru cercetători! Mulțumiri și părintelui Luca Chiriță și familiei acestuia pentru frumoasa prezentare făcută Bisericii de lemn „Adormirea Maicii Domnului”!
Din inimă pentru o viitoare generație bine pregătită în cercetare-dezvoltare, pentru cariere de succes, pentru șanse reale de evoluție în România, ICECHIM București așteaptă cu mare interes propuneri de activități de promovare a științei în rândul copiilor, adolescenților și tinerilor. Puteți trimite un mail cu/pentru mai multe detalii la office@icechim.ro.
Contact: Bianca Rusu – Specialist PR și comunicare / bianca.rusu@icechim.ro / 0787730365