N-am înțeles multe lucruri și-am avut multe întrebări fără răspuns. Unele despre societate, altele despre conducători, despre istorie, despre natură, chiar despre viață dar foarte mult m-am întrebat: „De ce satele nu sunt dezvoltate ca orașele?”. Ani mai târziu -nu mulți, dar destui- am revenit la această întrebare. Surpriză! Au apărut și mai multe de genul. „De ce la oraș sunt mai multe posibilități ca în sate?” sau „Cum ar fi o lume alcătuită numai din orașe?”.
A, nu! O țară fără sate?! Fără dealuri și lunci unde să te joci, fără grădini cu nuci, cireși, meri sau peri în care să te cațeri! Nu!
Poate că atunci când eram mică mi-aș fi dorit în fața porții un magazin Jumbo imens sau o herghelie de cai, un pic cam ireal dar o dorință justificată pentru vârsta aceea. Acum mi-aș dori în fața casei un Cărturești uriaș. Dar ce-i ăla „Cărturești”? Ei bine, Cărturești este o companie ce deține mai multe librării împrăștiate prin toată țara, poate chiar cea mai cunoscută companie dar cu siguranță și cea mai scumpă.
La oraș există Cărturești, iar la mine in sat nu. E nedrept…
Pentru mine, Cărtureștiul este un loc cu adevărat magic și aș putea sta cu orele acolo. Ah, pe cine păcălesc?! Aș putea rămâne cu zilele acolo fără să mă plictisesc. Numai eu știu de câte ori mi s-a întâmplat să intru într-un Cărturești și să nu mai găsesc ieșirea! Pur și simplu are ceva aparte, o atmosferă caldă și primitoare. Atunci când treci pragul magazinului parcă te învelește cineva pe la spate cu o pătură și-ți oferă o cană de ciocolată caldă și-o carte interesantă numai să nu pleci!
Dorința mea asta ar fi doar puțin pretențioasă dar e o dorință, dorința mea, nu? Cel mai important aspect este că un Cărturești la mine-n sat n-ar însemna doar un magazin plăcut umplut cu jocuri de societate și cărți, ci o oportunitate pentru noua generație să descopere frumusețea lecturii, fie ea din literatura română sau din literatura străină.
Poate cândva, în viitor, vor exista librării și în sate. Poate în viitor oamenii nu vor uita de cărți… Nu vor uita pentru că exist eu! Eu voi munci și voi aduce Cărtureștiul la mine în sat. Voi face din satul meu, Cerbu, din județul Vrancea, o cochetă așezare urbană cu multe obiective culturale. Ca-n basmele și SF-urile cu super-eroi.
Mulțumesc c@rte în sate pentru că mi-ai dat voi să vizes. Totul începe cu un vis, nu-i așa?
Neacșu Amalia, clasa a VI-a, Școala Gimnazială REGINA MARIA Vintileasca, judeșul Vrancea
Profesor coordonator Stana Georgescu-Apostu
👏Scrisoare plină de dorințe frumoase, despre o librărie de poveste intr-un sătuc din județul Vrancea. Această scrisoare ne-a fost trimisă de către eleva Amalia Neacșu, clasa a V-a, la Școala Gimnazială ,,Regina Maria” din Vintileasca, pe adresa Concursului de scriere creativă pentru copiii din sate „Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu”, organizat în cadrul proiectului c@rte în sate. Caravana cărții, care a avut tema SuperErou în satul meu. Coordonatoarea micuței scriitoare este prof. Stana Georgescu-Apostu. Scrisoarea a fost răsplătită de juriul concursului cu Premiul Bibliofilului „Din dragoste de carte”. Rețeaua de librării Cărturești a premiat-o pe Amalia cu un pachet generos de cărți, la ceremonia din luna decembrie 2022, oferit prin amabilitatea Danielei Lazăr, manager în cadrul rețelei de librării Cărturești.