Satul meu natal, Pleși, este situat la poalele Munților Carpați, departe de aglomerația și de gălăgia orașelor. Chiar dacă este un sat îmbătrânit pentru că toți cei tineri au plecat la școli, la muncă în străinatate , tot este un sat primitor și plăcut.
Eu îmi iubesc satul foarte mult pentru că aici mi-am petrecut copilaria, plină de amintiri frumoase. Aici întâlnim oameni gospodari, prietenoși, respectuoși, care muncesc mult pentru a avea un trai frumos. Ulițele satului, înconjurate de garduri aplecate și rupte în unele locuri, m-au făcut într-o zi să cred că pot face „ceva” pentru satul meu.
Trebuie să înveselesc acest sat! Am hotărât eu într-o bună zi și m-am tot gândit apoi la soluții.
Doi ani mai târziu eram principalul organizator al primului „Târg de Toamnă” în satul Pleși. Aici femeile sunt harnice, pricepute și pregătesc pentru iarnă diferite borcane cu dulceață, gem, zacuscă, zarzavat și multe, multe alte bunătăți. Îmi lasă gura apă când mă gândesc la ele! Unele femei cos cămăși cu izvoade din străbuni de îți iau ochii când le privești, altele lucrează ciorapi, mănuși, chiar și ilice de lână.
Bărbații se ocupă cu creșterea animalelor de aceea la târg au fost și produse din carne, cum ar fi neuitații cârnați de casă, de care imi aduc aminte cu plăcere cum ii făceam împreună cu mama în apropierea Crăciunului, dar și șunca afumată pe care tata o devora cu ceapă și mie mi se părea că nu pot încerca acel gust.
Târgul de Toamnă în satul Pleși a fost o sărbătoare de neimaginat pentru săteni. Au venit și alți săteni din localitățile apropiate, ba chiar din orașe pentru că eu am vorbit despre eveniment la ziar, la radio, pe Facebook . Toți pleșanii, ba și unii oaspeți erau îmbrăcați în straie populare înveselind atmosfera de petrecere, cu joc și voie bună. S-au adunat toți în horă pentru a se mândri cu obiceiurile românești. Hora s-a jucat de duduia pământul lângă biserica din sat, pe cel mai înalt deal pentru a răsuna pe toate văile. Bătrânii s-au bucurat cel mai mult, apoape că uitaseră cum se mai zâmbește privind cum se învârt în horă fete și flăcăi, cum chiuie de răsună văile și munții. Au intrat și ei, bătrânii, în horă aducandu-și aminte de tinerețe și de timpurile lor. Toată lumea era veselă și nerăbdătoare să înceapă următorul dans.
Produsele vândute au adus mulțumiri tuturor, dar și dorința de a munci mai mult pentru anul următor, astfel ca din an în an târgul nostru să fie mai bogat și mai vestit iar oamenii să se bucure de bunăstarea de altădată și cei plecați în țări străine să se întoarcă acasă, în România, în satul nostru, Pleși.
Peisajul de toamnă din satul Pleși este mirific. Pădurea de lângă sat este formată din multe feluri de copaci mândri, iar toamna ne bucurăm de tabloul multicolor pe care ni-l oferă. Pădurea poleită cu aurul și arama toamnei ne transmite o stare de liniște și de bogăție, de aceea am ales această perioadă pentru târgul nostru.
De atunci, în fiecare an în luna octombrie, are loc „Târgul de Toamnă” în satul Pleși, comuna Bisoca, județul Buzău unde merg cu drag să mă întâlnesc cu vechi prieteni, rude, colegi. Oricât mi-aș dori de mult să cunosc locuri noi, îndepărtate, nu pot să uit niciodată locul meu natal cu oameni blânzi și locuri de poveste.
Sunt fericită că am reușit să fac o minune pentru satul meu.
👌📖Scrisoare despre satele uitate, ce trebuiesc reabilitate prin intermediul oamenilor muncitori, dornici de a contribui cu fapte bune. Compunerea a fost realizată de către eleva Marcu Daria, elevă în clasa a V-a, la Școala Gimnazială ,,Regina Maria” din Vintileasca, pe adresa Concursului de scriere creativă pentru copiii din sate „Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu”, organizat în cadrul proiectului c@rte în sate, cu sprijinul Corpului European de Solidaritate. Profesorul coordonator al elevei este dna profesoară de limba română Stana Georgescu-Apostu. Pentru compunerea ei, Daria a fost răsplătită de juriu cu Premiul „Din drag de carte”.