Echipa de voluntari povestași ai programului c@rte în sate a trecut Siretul, în județul Galați, pentru a organiza o tabără de lectură și dezvoltare personală în comuna Nămoloasa. Timp de trei zile, de pe 22 și până pe 24 iulie, ne-am mutat cu voluntarii, cărți și materiale la Nămoloasa, acolo unde toți copiii satului au fost implicați în diferite activități educaționale la școală și la căminul cultural. Am ajuns pentru prima dată la Nămoloasa anul trecut, datorită perseverenței voluntarei noastre Andreea Iordache, care și-a dorit nespus de mult ca echipa lui Cărțilă să ajungă și în satul bunicilor ei. Echipa a fost formată din nouă voluntari ai proiectului c@rte în sate, și de coordonatoare acestuia, Silvia Vrînceanu Nichita. Am plecat după amiază, îmbarcați într-un microbuz plin cu cărți, ciocolată și alte materiale educaționale pe care urma să le folosim, pregătiți de o nouă aventură de neuitat. În continuare, cititorii pot afla părerile povestasilor despre această tabără!
Andrei Tudorache: “Ca primă tabără la care particip în viața mea, cea de la Nămoloasa a fost un exemplu perfect la cum ar trebui să fie o deplasare: voie bună, incluziune și cooperare: Având o echipă pe lângă care mă distram și care a avut mereu idei pentru ceva de făcut, am reușit și eu să vin cu idei și să fiu eu fără vreo reținere. Copiii de acolo au fost grozavi și chiar dacă noi am venit acolo ca să fim niște exemple pentru ei, într-un final si ei au fost exemple bune de ingeniozitate și bunătate pentru noi; faptul că am apucat să învățăm toți ceva de la cei din jur a fost un detaliu important al taberei care nu a fost omis. Am întâlnit oameni interesanți, sociabili și deschiși în deplasare, ceea ce m-a motivat și pe mine să țin pasul cu ei ca să fim cât de productivi se poate până la final. În concluzie, 100% voi mai merge în deplasări cu echipa #CarteÎnSate cu speranța de a face viitoarele deplasări la fel de distractive cum a fost aceasta pentru mine și a găsi copii cu la fel de mult potențial ca o mare majoritate din cei de la Nămoloasa!”
Andreea Iordache: “Tabara aceasta a fost cea mai reușită deplasare de până acum, și nu numai datorită faptului ca am fost cazați în casa bunicilor mei, ci am fost alături de prieteni și voluntari care mi-au devenit prieteni, inclusiv Daniel Saghin. Am lucrat în echipă așa de bine de parcă ne puteam citi gândurile, iar copiii au fost superbi, unici, inteligenți și foarte deschisi cu noi, mai mult decât m-aș fi așteptat. Faptul ca nu au existat grupulețe, că am stat toți împreună și ne-am apropiat atât de mult a fost cea mai bună parte din deplasare. Aceasta a fost prima mea tabara c@rte in sate si sincer să spun, și cea mai frumoasă. Sper că v-ați simțit cu totii bine si că veți mai vrea să mai veniți la mine!”
Adrian Eduard Neagu: ”Din punctul meu de vedere, tabăra din satul Nămoloasa a fost una extrem de reușită. Pe lângă energia deplină a copiilor, numărul impresionant al acestora și admirația pe care cu toții am primit-o la final de la cei mici, timpul petrecut împreună a reușit să ne unească și sa ne formeze ca echipă. Probabil nu sunt singurul care va susține faptul că serile au fost, pentru noi, voluntarii, cele mai dorite și mai așteptate părți din întreaga deplasare. Poveștile spuse și atmosfera creată au clădit o sumedenie de amintiri plăcute. Asteptam cu nerăbdare o următoare tabăra, ocazie cu care ne vom cunoaște din ce în ce mai bine. În ceea ce privește activitatea propriu-zisă a taberei și scopul acesteia, am avut norocul sa găsim copii dornici de dezvoltare personală, care au cooperat cu noi și s-au lăsat ajutați și îndrumați de către noi, voluntarii. Ne-a mulțumit faptul ca am fost priviți ca fiind un exemplu pentru copii, iar satisfacția resimțită după terminarea activităților m-a determinat sa-mi doresc din ce în ce mai mult sa particip și la următoarele tabere. Experiența a fost una unică, ce poate fi găsită numai la c@rte în sate. Felicitări tuturor pentru efortul depus în aceste 3 zile minunate!”
Maria Bouroș: ”Mi-a plăcut foarte mult această tabără și de abia aștept să particip la următoarea! Drumul a fost unul destul de scurt, partea amuzantă oarecum a fost ca la un moment dat am oprit lângă niște copii și le-am spus despre activităție ce urmau să le facem. Nu pare atât de haios când o spun așa, dar dacă ai vedea o dubă oprind lângă niște copii sigur ai fi măcar puțin îngrijorat. Dar nu este cazul de îngrijorări cu echipa lui Cărțilă.
Am fost cazați de bunicii Andreei, care ne au făcut să ne simțit ca acasă și ne-au oferit tot ce aveam nevoie pt o ședere cât se poate de plăcută. Pot spune că m-au făcut să mă simt de parcă aș fi mers în vacanță la bunici. Când am început activitatea în sine am rămas impresionați de numărul de copii care au venit. Ne-a fost spus faptul ca elevii din Nămoloasa sunt niște copii obraznici și neinteresați, dar pe parcurs am aflat ca nu este așa și că, de fapt, poate sunt doar subestimați și neînțeleși.
Am petrecut niște momente foarte plăcute alături de ei. Am rămas plăcut surprinsă atunci când a împreună cu o altă povestașă, Alina, am dansat și citit cu copiii de clasele primare. M-a uimit interesul pe care l-au acordat poveștii și dorința de lectură pe care o aveau. Am plecat de acolo cu sufletul plin de bucuria cu care ne-au mulțumit copiii pentru venire. O fetiță chiar m-a întrebat dacă nu putem rămâne mereu la Nămoloasa, lucru pe care cred ca toți l-am fi vrut, dar nu o putem face pentru ca și ceilalți copii din alte sate merită să aibă parte de magia lui Cărțilă. Am primit cadou și niște pene de struț mari și pufoase. Mi-a făcut foarte mare plăcere să particip la această tabără, chiar dacă prima dată când m-am înscris eram puțin ezitantă, deoarece nu știam la ce să mă aștept, m-am simțit foarte bine alături de ceilalți colegi voluntari și de copii. A fost o experiență de neuitat din care am plecat cu o multitudine de amintiri frumoase și pe care îmi doresc să o repet!”
Miruna Ichim: “Pentru mine chiar dacă a fost prima tabără c@rte în sate, dar și prima tabără în general, nu sa simțit ca și cum ar fi așa. De la colegii povestași până la copiii satului Nămoloasa care ne-au umplut cu o energie extrem de bună, toți m-au primit cu inima și mintea deschise. Nu mă așteptam să mă simt atât de bine în această tabără, să mă înțeleg atât de bine cu colegii, mai ales în serile în care am povestit și râs de parcă ne-am cunoaște de-o viață și nu de câteva ore, implicit câteva zile. În prima mea zi ca și voluntar, când am făcut cunoștință cu colegii și am aflat de la ce liceu vine fiecare nu aveam nici o speranță că o să mă înțeleg atât de bine și că o să mă distrez atât de tare, mă gândeam că o să mă simt exclusă și dată la o’parte, “ce caut eu pe aici, toți sunt de la Unirea, Cuza, Pedagogic, Arte, doar eu sunt singura de la Longinescu, n-am ce căuta aici 100%” În această tabără mi s-a dovedit contrariul, de fiecare dată când am fost împreună nu s-a simțit ca și cum cineva nu și-ar fi avut locul sau că ar mai fi trebuit cineva “să umple vreun gol”.
De asemenea a fost și prima dată când am coordonat un grup de copii, am avut 5 copii în grup, fiecare și găsit numaidecât rolul, unul mai talentat ca altul și au venit cu idei extraordinare pe care le-am și transformat în realitate, realizând un proiect educațional incredibil despre un subiect nu tocmai pe placul tuturor.
Am rămas plăcut surprinsă de istețimea fiecărui copil din acest sat și cu câtă căldură ne-au putut primi. În fiecare zi am avut aproximativ 50 de copii dornici de cunoaștere și voie bună, care ne-au tratat ca pe niște prieteni, ca pe niște exemple bune de urmat și m-am bucurat enorm când i-am auzit pe unii că vor să devină și ei pe viitor voluntari povestași. Cu siguranță această tabără nu o să fie și ultima, mi-a deschis apetitul de cunoaște și experiente noi. ❤️”
Maria Ioana Dobrin: ”Tabăra din Nămoloasa a reprezentat pentru mine cea de-a treia activitate din acest proiect, însă pot spune ca a fost prima în urma căreia m-am simțit cu adevarat o povestașă și am simțit conexiunea cu copiii din sat. În această tabără am organizat primul meu atelier de limba engleză în urma căruia am rămas plăcut surprinsă de receptivitatea copiilor, de implicarea lor în timpul jocului și a dansului și de nivelul lor de limbă engleză. O fetiță m-a întrebat la final dacă mai dansăm împreună iar un băiețel a venit la ceremonia de premiere să mă roage să jucăm un joc în care fiecare traducea câte o propoziție din română în engleză.
Chiar dacă am organizat un atelier pot spune că activitatea mea preferată a fost cea din cea de a doua zi în care am realizat afișele împreuna cu copiii pe baza unor scenarii. Am avut norocul sa am în echipa patru copii, majoritatea având în jur de 13-14 ani, fapt ce mi-a permis să mă comport cu ei ca și cum ar fi prietenii mei, să glumesc cu ei și să nu mă simt ca o “profesoară”. Am discutat liber cu ei, am aflat lucruri personale despre ei și am avut surpriza plăcută ca spre finalul activității să se strângă la masa noastră copiii din alte echipe să vadă ce facem.
Pe lângă activitățile cu copiii am apreciat în această tabără și comportamentul voluntarilor: am stat împreună fără să facem bisericuțe, am râs și ne-am cunoscut mai bine și am legat prietenii. Mă bucur ca am avut oportunitatea să iau parte în acest proiect și abia aștept să merg în următoarea tabără!”
Gheorghias Diana: ”Din punctul meu de vedere, această mini-tabară de trei zile a avut un puternic impact emoțional mie cat și colegilor mei care au participat la activități și au dat dovadă de implicare. Copiii au fost doritori să descopere tainele lui Cărțilă ce puteau fi deslușite prin intermediul poveștilor si al jocurilor interesante. Activitatea cu copiii de gimnaziu a fost reușită, cutiuța cu mărturisiri a luat în dar fiecare secret, care mai de care important, și ne-a lăsat să observăm prin ce greutăți trec unii copii din satul Nămoloasa. Am apreciat foarte mult că echipa noastră a fost un întreg tot timpul si ca nu ne-am separat. A fost o tabără minunată alături de oameni minunați!❤️
Denisa Dorina Sîrbu: ”Experienta mea ca voluntar in aceasta tabăra la Namolosa a fost una extraordinara deoarece mi-a placut cum ne-am organizat noi ca și echipa și coordonare. Am avut plăcerea de a cunoaște niște copii extraordinari și cu niște aspirații la fel de minunate.”
Material coordonat de Maria Bouroș, voluntară c@rte în sate, elevă a Colegiului Național Unirea Focșani
Tabăra de lectură „Prietenii cărților” a fost 0rganizată de Asociația „Eu, tu și ei” Focșani, în cadrul proiectului cultural #Cărțindar – ateliere de povești și minibiblioteci pentru copiii din sate, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Notă: Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.