Tabăra de lectură și dezvoltare personală “Prietenii cărților”, organizată de Asociația Eu, tu și ei în inima comunei Spulber de la poalele munților, a adus împreună 16 voluntari pasionați, răbdători, empatici, atât din județ cât și din localitate, care au lucrat cu peste 70 de copii din localitate, curioși și dornici de a colabora cu noi pentru diferite activități culturale. Micii spulbereni, dornici de citit și povestit, au participat activ la atelierele derulate în tabăra din vatra satului. Pe parcursul câtorva zile, voluntarii, alături de Silvia Nichita, coordonatorul prpgramului carte în sate, și de copiii participanți au creat o atmosferă de neuitat, plină de căldură, entuziasm și cooperare.
Activitățile diverse și captivante desfășurate la școlile din Carșochești-Corăbița și Spulber au fost mai mult decât simple jocuri și ateliere – au fost momente de învățare, descoperire și dezvoltare personală, ce au fost reprezentate de ateliere de lectură, chitară, dans, atelier de păpuși și de consiliere în carieră cu elevii de clasa a VIII-a, dar și o seară de film de neuitat, prin intermediul căreia copiii au avut multe povețe de învățat.Gazda primitoare de la “Pensiunea Cocoș” a asigurat un cadru confortabil și prietenos, contribuind la starea de bine a tuturor voluntarilor ce au fost cazați pe timpul desfășurării taberei. Împreună, am creat amintiri de neuitat și am demonstrat că, prin implicare, dăruire și dedicare putem aduce zâmbete și bucurie pe chipurile copiilor, din mediile defavorizate, la care acest tip de activități nonformale ajung mai greu, dar care, cu siguranță sunt de neuitat.
Iată ce ne-au scris voluntarii noștri
Teodora Tașcă : Încă de când am intrat pe poarta școlii, am simțit o căldură venită din partea copiilor, dar și a voluntarilor locali, astfel încât zilele care au urmat mi-au plăcut foarte mult. Am văzut curiozitatea, dar și dorința de a colabora a micuților încă din primele clipe de când am ajuns, iar lectura cu ei nu mi s-a părut deloc extenuantă pentru că aveam buni ascultători. Prima zi în tabără a trecut foarte repede ca și cum ai clipi, fiind descrisă cel mai bine prin joculețe, voie bună și zâmbete. A doua zi a venit cu provocarile ei, însă a meritat, căci îmbrățișările de la sfârșit ale copiilor, vorbele ca: “abia aștept următoarea activitate” sau “ești voluntarul meu preferat” m-au înveselit enorm și mi-au dat dorința de a continua să fiu parte din acest proiect. Serile, după activități le-am petrecut înconjurați de muzică și râsete. Am avut ocazia să îi cunosc pe ceilalți voluntari și ne-am creat amintiri împreună pe care sunt sigură că nu le voi uita prea curând. Tabăra din Spulber m-a făcut să apreciez mai mult cele mai simple lucruri cum ar fi o masă caldă sau o baie reconfortantă după o zi lungă de mișcare și să mă bucur din plin de fiecare zi!❤️
Bianca Iftimie : Tabăra la Spulber a fost o experiență deosebită și plină de momente memorabile. Împreună cu colegii am reușit să facem activități diverse și să ne petrecem timpul într-un mod plăcut și educativ împreună cu elevii de la Școala Carsochesti-Corăbița și de la Școala Gimnazială Spulber. Faptul că eram un grup mare de voluntari, provenind din diferite locuri, a adăugat un plus de diversitate și dinamism taberei.De la început, atmosfera a fost una foarte prietenoasă și plină de entuziasm. Ne-am cazat la Pensiunea Cocoș, unde am fost întâmpinați de gazda noastră, doamna Nina. Ea a fost o gazdă excepțională, foarte drăguță și atentă la nevoile noastre. Pensiunea este extrem de confortabilă, cu camere curate și bine echipate. Doamna ne-a făcut să ne simțim ca acasă în casa părinților ei, iar acest lucru a contribuit enorm la starea noastră de bine pe parcursul taberei. În concluzie, a fost o experiență extraordinară. Am avut parte de activități captivante, am întâlnit oameni minunați și am învățat multe lucruri noi.Recomand oricui să trăiască o astfel de experiență, deoarece te îmbogățește atât pe plan personal, cât și social.”
Raluca Buruiană: “Mă bucur enorm că am putut participa în această tabără. Aceste 3 zile de poveste au fost prilejul perfect de a ne cunoaște și de a ne perfecționa activitatea ca și voluntari. Am avut ocazia de a interacționa cu copii de toate vârstele, reușind împreună să realizăm activități minunate care, pe viitor, să rămână amintiri frumoase în memoriile tuturor. M-am bucurat să văd dorința din partea copiilor de a explora universul propriei imaginații pentru a-și lăsa amprenta și a face parte din poveste, reușind cu ajutorul poveștilor să afle lucruri noi și să se bucure de prezent. Îmbrățișările și zâmbetele din partea copiilor de la finalul activităților m-au făcut să îmi dau seama cât de important este pentru copii să participe la activități care să îi bucure și să primească atenția necesară pentru a-și face părerea auzită, dar și să apreciez și mai mult ceea ce fac în cadrul acestui proiect.” ❤️
Maria-Ioana Dobrin: “Tabara din Spulber a reprezentat pentru mine începutul voluntariatului în programul c@rte în sate, fiind prima activitate care m-a facut să realizez câte pregătiri si cât timp sta în spatele unei activități care la prima vedere pare simplă și spontană. În prima zi când am ajuns la școala am fost întâmpinați atât de voluntarii locali, cât și de copiii din sate care, prin zâmbetele lor largi și sentimentele sincere, ne-au dat încredere și ne-au făcut să ne simțim ca acasă. Atelierele au decurs bine atât datorită experienței și abilităților voluntarilor cât și a receptivității și a implicării arătate de copii. Cea de-a doua zi a fost caracterizată de mai multe activități, de mai multă muncă si de situații imprevizibile, dar cu toate acestea am plecat încărcați cu energie, venită din bucuria și îmbrățișările copiilor. Serile, după terminarea activităților, au fost petrecute gătind, cântând, dansând, jucându-ne și râzând împreună, fiind momentul oportun să ne cunoaștem mai bine. Mă întorc din aceasta tabăra mândra de ce am reușit sa fac, de cum am gestionat anumite situații mai dificile si de relatiile pe care le-am legat cu colegii voluntari.”
Răzvan-Andrei Folescu: “Am avut parte de clipe minunate petrecute împreună cu ceilalți voluntari. Am avut ocazia să cunosc copii inimoși,care au dorit să descopere tărâmuri pline de minuni și peripeții. Unii dintre ei veneau cu niște povești de viață pline de durere și tristețe. Sper ca Domnul să îi îndrume spre lumină. M-a durut sufletul auzind necazurile acestora. Mi-a făcut o mare plăcere să fac parte dintr-o echipă de oameni extraordinari, plini de energie și determinați. A fost greu să îmi iau rămas bun. La fel de greu a fost și pentru copii care ne-au îndrăgit din tot sufletul. Activitățile creative au avut un rol esențial în captivarea copiilor, mai ales cluburile de lectură, engleză și muzică. Cazarea a fost minunată, un loc al conservării stilului arhitectural țărănesc vechi. Gazda a foarte amabilă și ospitalieră. În final am putut să ne cunoaștem mai bine și să clădim prietenii. Abia aștept o nouă întâlnire!”
Diana Gheorghias: “Aceasta tabară pentru mine a însemnat inceputul drumului catre o lume plină de râsetele copiilor si chipurile lor ce emană inocență si simpatie, o lume in care totul este minunat deoarece copilaria este cea mai importanta etapa prin care un om trece. Alaturi de ceilalti colegi voluntari am incercat sa facem zile memorabile lor, cat si noua pentru ca doar noi am putut simtii cu adevarat oboseala de dupa activitati. Chiar daca unele momente au fost grele pentru ca nu puteam face fata copiilor curiosi ce abia asteptau sa incepem activitatile interesante, eu tot am continuat si mi am dat silinta sa ajut pe cat posibil. Experienta a fost una deosebita, in special pe plan emotional deoarece eu singura m-am ambitionat sa ma inscriu in acest proiect ca voluntar si tot singura m am integrat in grup, fara a avea alti prieteni aici. Nu a fost usor dar nici imposibil si recomand tuturor adolescentilor care vor sa evolueze, sa faca singuri tot pentru ca doar asa ne putem iesii din zona din comfort.”
Roșioru Cornel-Viorel: “Am mers într-o localitate cu care nu am avut tangente până la tabara aceasta, locul este interesant si plin de copii si adolescenti determinati si care isi doresc sa realizeze ceva cu viitorul lor, chit ca acesta inseamna o munca mai mult sau mai putin interesanta, insa consider ca este important ca fiecare sa isi faca munca cu responsabilitate, cat timp aceasta este ceea ce isi doresc si o fac cu placere, nu din nevoia de a lucra pentru a isi realiza existenta. Am purtat cateva discutii cu adolescentii scolii care au parut recunoscatori ca au avut parte de o discutie libera din mai multe domenii, care poate le-au deschis noi orizonturi, m-am simtit ascultat si apreciat in jurul lor si poate ii voi reîntâlni peste ceva timp sa ii ascult in ceea ce priveste viata si viitorul pe care si l-au propus. Dupa ce am facut curat si am discutat, am simtit ca tabara a fost una de succes, cu copii interesati si pasionati de lectura. Am simtit o atractie aparte pentru lectura din partea celor mici si am fost uimit ca acestia asculta invataturile si indemnurile de la dascalii lor.”
Teodora-Elena Bratu : “Tabara de la Spulber a fost prima mea tabara cu copiii in calitate de voluntar si ma bucur extraordinar de mult ca am putut lua parte. Sentimentele simtite alaturi de copii si activitatile de care am avut parte cu totii m-au facut sa inteleg de ce am vrut sa fiu voluntar. Inca din primul moment in care am intrat pe poarta scolii am realizat ca acei copii erau receptivi si ne-au ajutat sa ne facem activitatile cum trebuia. Au fost doua zile minunate alaturi de acei copii si sper sa ii revedem cat de curand se poate. mMa bucur ca am putut lua parte si ca am format niste prietenii puternice❤️”
Gabriela Săpunaru : “Această tabără a fost prima mea tabără din anul 2024 ca voluntar senior în acest proiect. Îmi era teamă sa nu-mi fi ieșit din mâna cu toate activitățile . Am ajuns la Școala Gimnazială Spulber unde ne așteptau voluntarii locali, dar și copiii. Am început activitatea cu emoții, atât noi cat și copiii. Ne-am jucat cu parașuta didactică, am făcut cunoștință cu fiecare elev, astfel ascultându-le visele mărețe . Ne-am mutat apoi în școala unde am citit cartea “Fantasticele cărți zburătoare ale domnului Morris Lessmore” și am vizionat filmul bazat pe carte, făcând astfel la final o comparație. În a doua zi de tabără am organizat workshopurile fiecare dintre voluntari (dans, chitară, orientare în carieră). Am mâncat pizza și am povestit cu elevii de gimnaziu. La prânz am luat o bine meritată pauză. Activitățile au continuat după-amiaza la scena din sat, acolo unde am citit și dansat alături de copii. Spre lăsarea întunericului au fost derulate 2 filme după care a urmat o sesiune de dezbateri pe subiectele filmelor. A fost o primă tabără pe cinste!”
Tudor Sacrieru : “La mine a fost a 4 a tabara si una foarte buna. Organizarea on point munca multa si pana tarziu ca de obicei…oboseala placuta caracteristica proiectului carte în-sate, cu alte cuvinte o reteta de succes. Eu mi-am ocupat serile cu lucrurile de care voluntarii aveau nevoie si nu regret deloc pentru ca pare ca asa m-am facut si eu mai placut printre cei noi. Copiii au fost ca peste tot energici, joviali si cu idei surprinzătoare. O experiență mai scurta decat de obicei, dar intensa…plina de “peripetii”, inclusiv impedimente de genul lipsei apei…dar ne-am descurcat. Ca in fiecare tabara, lasam in locul de unde plecam o parte din suflet si luam o parte din energia oamenilor.”
Maria și Elena Chiriac: “Tabăra acesta a fost deosebită deoarece a fost prima noastră tabără, care s-a organizat în comuna noastră. Eram foarte curioase cum o să reacționeze copii, dar au fost foarte încântăți și entuziasmați de venirea noastră. Împreună cu colegii am reușit să organizăm activități de neuitat. Copii au fost curioși să i-a parte la workshop-urile create de voluntari, dovedind că sunt foarte creativi. Ne-a făcut mare plăcere să interacționăm cu ei și să le împărtășim din cunoștințele și emoțiile noastre. Serile le-am petrecut la Pensiunea Cocoș, unde am fost întâmpinați de doamna Nina, care este o gazdă deosebită. Acolo ne-am împrietenit din ce în ce mai mult unii cu alții, având în vedere că nu ne-am mai întâlnit până acum. Această tabără ne-a făcut să realizăm cât de bine te simți când copii îți transmit îmbrățișări și entuziasm, iar să fii voluntar chiar este un lucru minunat!”
Concluzia povestașilor:
Tabăra de la Spulber a fost o experiență memorabilă, atât pentru copii, cât și pentru voluntari, creând amintiri de neuitat și legături profunde. Împreună am descoperit bucuria colaborării și a învățării, într-un mediu plin de căldură, prietenie și dedicare. Fiecare dintre noi a avut oportunitatea să exploreze și să împărtășească aspecte unice ale acestei călătorii – de la zâmbetele și curiozitatea copiilor, până la provocările și satisfacțiile atelierelor și activităților zilnice. Am reușit să ne îmbogățim atât pe plan personal, cât și colectiv, prin povești, jocuri și momente de reflecție. Ne-am întors acasă mai bogați în experiențe, prietenii și cunoștințe, recunoscători pentru fiecare clipă petrecută în această tabără specială. Fiecare îmbrățișare și fiecare zâmbet ne-a reamintit de importanța educației prin lectură, a voluntariatului și a comunității. Abia așteptăm să revenim și să continuăm această minunată poveste.
Material coordnat de Teodora Danțis, volutnar senior în programul cultural și de literație c@rte în sate.
Tabăra din vatra satului Spulber a fost organizată de Asociația Eu, tu și ei în cadrul proiectului #Cărțindar – ateliere de povești și minibilioteci pentru copiii din sate, cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), sesiunea de finanțare II/ 2024.