“Numai dăruind poți primi mai mult decât ai deja.” Acesta a fost motto-ul care ne-a călăuzit pe noi, voluntarii Asociației „Eu, tu și ei”, cu ocazia sărbătorilor de iarnă când am dorit să atingem inimile și mințile celor mai mici omuleți și să le spunem care sunt adevăratele valori ale sărborilor: iubirea, credința, solidaritatea, respectul și speranța pentru un viitor mai bun.
✍️Un număr de 200 de copii, din zece comunități rurale din #Vrancea, dar și alți copii din familii vulnerabile aflate în grija organizației noastre, au primit daruri dulci, hăinuțe, jucării și materiale educaționale cu ocazia Crăciunului și a Anului Nou. Pe lângă darurile specifice sărbătorilor, ne-am asigurat că fiecare copil a primit cel puțin o carte nouă, potrivită vârstei, și a ascultat o poveste citită cu voce tare de voluntarii noștri, care au călătorit împreună în fiecare sat. A fost modul nostru de a încheia cu bine, pe 31 decembrie 2023, proiectul “Carte și arte pentru copiii din sate”, susținut de Corpul European de Solidaritate.
Misiunile din perioada sărbătorilor, organizate în comuna #Nistorești, dar și în sate din comunele #Spulber, #Nereju, #Reghiu, #Răcoasa, #Broșteni, dar și în #Odobești și #Focsani, nu ar fi fost posibile fără voluntarii povestași ai proiectului #CarteÎnSate precum și a familiilor acestora, care au sprijinit cu drag, ca și în anii trecuți, eforturile caritabile ale Asociației Eu, tu și ei.
A face bine “costă” în primul rând timp dar și bani, așa că suntem bucuroși să anunțăm că am avut alături de noi susținători inimoși.
Doamna arhitect Carmen Elena Popa, de la C A S T E L A R I U M, a început seria faptelor bune încă din luna noiembrie și și-a dăruit ziua de naștere prin platforma Galantom, cu ocazia împlinirii a 37 de ani, cerându-le prietenilor să ne susțină în a pregăti cadouri pentru copii dintr-un sat al comunei Nereju, unde nu există transport public. 36 de oameni buni au susținut apelul la solidaritate cu copiii din sate.
Susținătorii și voluntarii Asociației Bookisit din București ne-au ajutat să ajutăm și să ajungem cu daruri la peste de copii din satele Reghiu, Răiuți, Farcaș și Jgheaburi. Ramona Cantaragiu , una dintre fondatoarele târgului de carte pentru copii Bookisit, a venit special cu darurile la Focșani, alături de colegul ei. În plus, datorită sprijinului primit am reușit să ajungem în zona cu un microbuz închiriat.
Tot pentru copiii de la munte ne-a susținut Editura Caba și doamna profesoară Gina Caba, originară din Spulber, care ne-a pus #BaniDeBenzină. Alături de câțiva binefăcători inimoși, în frunte cu Elena Burdușel, de la Radio Dada, și de prietenii de la grupul umanitar #UnițiPentruBine (multumim Ana-Maria Ionescu), am reușit să bucurăm toți copiii din satul Păvălari, pentru care am organizat și un atelier de povești chiar în ajun de #Crăciun. Una dintre fetițe a primit astfel și bicicleta mult visată.
Ana Maria Chiriță antreprenor vrâncean, manager al companiei Carol Optic, ne-a fost, de asemenea, alături în demersul de a organiza activități și daruri educaționale pentru copiii din satul Mărăști, comuna Răcoasa, acolo unde echipa noastre merge constant de mai mult de trei ani. Doamna Chiriță, alături de familia dânsei, a participat chiar la atelierul organizat la biserica Reginei Maria din Mărăști, pe 23 decembrie. Acestui efort s-au alăturat pasionații de mișcare ritmică de la Studioul de dans Conexion din București, care au pregatit o mașină plină cu daruri pentru care le mulțumim Danei Stângă și Ancăi Irimia, precum și domnului Damian Galvin. Astfel am reușit să organizăm intalniri la bisericile din satele Mărăști și Gogoiu, iar copiii, în număr de aproape 80, au primit cărți și daruri personalizate.
Ca în fiecare an, Asociația Eu, tu și ei a organizat și o excursie culturală pentru copiii dintr-un sat în care școala s-a închis. Micuții din Mărăști au fost răsfățații povestașilor pentru o zi. Pe lângă o sumedenie de surprize, excursioniștii au vizitat și fabrica de confecții textile Texdata, ai cărei salariați au contribuit cu drag la bucuria lor. Cu această ocazie, copiii au aflat cum se fac hainele de calitate dar și cum se câștigă un ban cinstit. Suntem recunoscători acestor oameni din fabrica de haine, care ne ajută să ajutăm de mai mulți ani, fiecare după puterile sale.
Mulțumim pentru ușa mereu deschisă antreprenoarei Gabriela Andone!
O surpriză frumoasă am avut din partea dlui Voicu, de la Auto Voicu Focsani din Focșani, care ne-a surprins într-o dimineață, înainte să plecăm la drum, cu o donație care ne-a permis să avem grijă nu doar de copiii cu care lucrăm în sate, ci și de voluntari. Se știe că mulți dintre voluntarii noștri provin din sate și merg să ajute copiii din alte sate, iar noi trebuie să avem grijă și de ei.
Ce am învățat din activitățile din perioada sărbătorilor? Întotdeauna trebuie să avem cadouri de rezervă pentru copii care nu au fost trecuți, din diferite motive, pe lista Mosului. Și mai ales trebuie să ne pregătim în mod special pentru cei bolnăviori sau care nu pot frecventa școala. Pentru că nimic nu este mai trist decât să rămânem fără cadouri atunci când mai sunt copii de bucurat. În plus, oamenii înțeleg înțeleg diferit noțiunea de a face bine. Apreciem cu adevărat gestul de a dărui, dar pentru cadourile de Crăciun preferăm întotdeauna să punem în cutii lucruri noi și potrivite pentru vârsta copiilor. Dacă dăruiești haine prea purtate și, poate, chiar pătate unor copii în ziua de Crăciun îi faci să se simtă neprețuiți. Le mulțumim celor care au înțeles că nu contează doar să dăruiești ci și ce dăruiești, mai ales copiilor. Iar un mesaj personalizat scris de mână pe o foaie de hârtie face ca darul să fie și mai prețios.
Suntem recunoscători tuturor celor care ne-au ajutat în diverse moduri, cadrelor didactice, preoților și dascălilor de la diferite biserici, Primăriei din Racoasa, dar și oamenilor noștri buni din sate, cum ar fi Măriuța Drăgan și Ioana Grafu, Luminița Apostol și părintele Remus Stoian, Maria Chiriac, Chipăilă Mia, Mariana Racman, ca să nominalizăm doar câțiva. Deși toți acești oameni nu se cunosc între ei, au reușit să facă sărbători mai frumoase pentru mai mult de 200 de copii, cu mult mai mulți decât ne-am propus inițial.
Cu resursele economisite, continuăm să lucrăm și anul acesta pentru a aduce cartea relevantă și povestea citită cu voce tare mai aproape de copii din comunități rurale dezavantajate și vă rugăm să ne rămâneți alături. Planul nostru este de a înființa primul #CentruEducaționalMobil din regiunea noastră, proiect despre care vom posta pe paginile noastre și pe care îl ăuteți susține prin direcționarea celor 3,5 la sută din impozitul pe veniturile din salarii obținute în 2023.
Un an bun să avem cu toții!