Ultimul sfârșit de săptămână din această vară l-am dăruit copiilor din satele Răiuți. Farcaș și Jgheaburi pe care nu i-am mai văzut din 7 iulie 2022 și de care ne era foarte dor. I-am găsit mai mari, mai frumoși și la fel de dornici de activități educaționale realizate împreună cu echipa #CarteÎnSate. Peste 30 de copii ne-au așteptat sâmbătă la Biserica cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”, transformată într-o sală de clasă ad-hoc, acolo unde am derulat activități care să le dea copiilor și adolescenților mai multă încredere în ei. Am vrut să le arătăm că nu sunt singuri și că prietenii lor de la c@rte în sate chiar nu i-au uitat, în ciuda faptului că ne-a fost mai greu să ajungem în sat. Cei mai mari, pe care îi cunoaștem de șase ani, ne-au spus cu toții că le-am făcut copilăria mai frumoasă în satele lor dintre dealuri. A fost un adevărat maraton de activități pus la cale de cei opt voluntari povestași, Cristiana Zainea, Alesia Petcu, Adelina Pardos, Andreea Iordache, Angelina Bratosin, Alexandra Lupu, Silvia Nichita, Dimitri Răileanu, Tudor Săcrieu care s-a încheiat cu o seară de film organizată în curtea bisericii. Ne-am bucurat să-l cunoaștem și pe noul preot paroh din sat, Părintele Ioan Mihalcea, care ne-a dat binecuvâmtarea, pe doamna preoteasă, Suzana, absolventă a Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Sf. Filofteia”, care are o voce angelică, și pe cei trei copilași ai lor, care s-au alăturat cu bucurie activităților derulate de echipa de voluntari ai Asociației Eu, tu și ei. Am dus cu noi cărți de povești pe care le-am pus în #Cărțindar, căsuța cu cărți amplasată în urmă cu doi ani în curtea bisericii, cu ajutorul grupului #UnițiPentruBine. Am stat la povești, iar doamna preoteasă le-a împletit codițe tuturor fetițelor care au părul lung.
O seară în livada cu stele
Și pentru că am vrut să ne bucurăm de vară, am mers la Răiuți cu cortul cel mare, care tocmai a intrat în dotarea echipei noastre prin proiectul de solidaritate Carte și arte pentru copiii din sate, și am campat într-o poiană superbă, în curtea familiei Mirela și Radu Lalu, cărora le mulțumim mult pentru ospitalitate. Focul de tabără aprins de dl Radu, porumbul copt și poveștile aduse cu noi au atras și copiii din sat, care au petrecut cu noi până seara târziu. Nu vom uita niciodată puzderia de stele sub care am petrecut o noapte minunată de vară în livada cu pruni.
Copiii ne-au povestit despre viața lor, ne-au spus despre provocările de la școală, despre discriminarea copiilor din satele mai necăjite dar și despre alte nedreptăți. Adrian, de exemplu, a revenit la activitate după ce a mers să adape caii familiei. Dimineață le-a pus voluntarilor prune și mere în fața cortului. Dacă ar putea să schimbe lumea, el și-ar dori ca oamenii săraci să poată lua mâncare gratuit de la magazine. A venit la activitate alături de surioara lui Nicoleta. El mai are trei frați, dar unul era plecat la stână, să aibă grijă de oi, iar ceilalți au pornit la bunica, într-un sat aflat la trei ore distanță de mers pe jos pentru a ajuta la cules de prune. Au fost triști pentru că au ratat întâlnorea cu povestașii, dar le-am promis că ne vom întoarce. Cu toții sunt harnici, ne-au spus sătenii, iar dovadă stau mâinile lor bătătorite de muncă. Când l-am întrebat ce îi place mai multă să facă, Adrian ne-a spus că bucuria lui este “să muncească”. De altfel, când i-am întrebat care este cea mai interesantă activitate de vara aceasta, mai mulți copii ne-a spus că au mers cu vacile la păscut. Ciprian și-a pus ceasul să sune înainte de zori pentru a pleca la coasă, la bunici, astfel încât să termine mai devreme pentru a se bucura și de întâlnirea cu voluntarii din #EchipaLuiCărțilă. Băiat săritor, el ne-a ajutat cu tot ce am avut nevoie pe parcursul deplasării. Ne-a adus plăcinte aburinde, preparate cu drag de mama lui.
Elena, o minune de fetiță, ar vrea să oprească timpul în loc să rămână o vară nesfârșită, în vreme ce Ana și Denisa au promis că va avea grijă de volumele din Cărțindar astfel încât să fie citite de cât mai mulți copii. Denisa chiar a păstrat pașaportul de cititor pe care l-a primit de la echipa noastră atunci când era în clasa a III-a. Acum se pregătește pentru examenul de capacitate, fiind elevă silitoare în clasa a VIII-a. Micuții satului au cu toții vise mari, vor să devină jandarmi, pompieri, doctori, fotbaliste și mai ales polițiști. Vise pentru care trebuie să luptăm împreună cu ei. Tocmai de aceea ne dorim să revenim la Răiuți cât mai curând.
Chiar dacă pare simplu la prima vedere, o deplasare într-un sat cu Caravana de lectură necesită mult efort și organizare, mai cu seamă că asociația noastră derulează toate activitățile pe bază de voluntariat. Cu toate că este greu, credem cu tărie în proiectul c@rte în sate și în puterea voluntariatului și a cărții pentru a aduce un viitor mai bun pentru copii. Dovadă nu sunt doar cărțile citite ci și îmbrățișările, vorbele de încurajare și lacrimile care șiruiesc pe obrajii copiilor atunci când ne pregătim să plecăm din satele lor. (Silvia Nichita)
Dacă vreți să ne susțineți în orice fel, puteți da click aici!
Mulțumiri
Mulțumim Viorica Ștefan pentru donația voastră de cărți și jucării precum și altor donatori anonimi care ne-au lăsat cărți în coșul special de la Librăria Alexandria Focșani. Mulțumim prietenilor de la Asociația The Social Incubator pentru susținerea mărinimoasă a acestor ultime tabere de vară pentru copiii din satele uitate din Vrancea. Mulțumim Primăriei Reghiu și domnului șofer Niță Brumă pentru că ne-a asigurat transportul cu o mașină sigură până în satele de la poalele vârfului Răiuț, mulțumiri speciale familiei Lalu pentru că a avut grijă de echipa noastră de voluntari. Am mâncat în curtea familiei cel mai delicios orez cu lapte proaspăt muls de la văcuțele familiei, dar și sarmale învelite cu frunze de potbal. Mulțumiri și voluntarilor povestași precum și familiilor acestora pentru încredere. Dragi oameni, voi faceți lumea mai frumoasă!
- Dacă vreți să vizitați satul Răiuți, din comuna Reghiu, aveți ce să vedeți. Poieni înflorite și pline de pomi fructiferi, cătină, mure, un lac despre care sătenii spun că nu ar avea fund și unde se poate pescui, focuri vii, generate de scăpările de gaze din scoarța terestră, ape sulfuroase și, mai presus de toate, vârful Răiuț (954 m înălțime), care domină întreaga comunitate. Aproape de vârful Raiuti, la o altitudine de 850 de metri, chiar în spatele casei lui Ciprian, arde un foc similar celui aflat la circa 13 kilometri departare, în comuna Andreiasu. Cu alte cuvinte, Răiuți este „un rai mai mic”, după cum l-au descris copiii. Din Focșani faceți 30 de kilometri pe valea Milcovului, iar de la stâncile Rezervației Scruntaru urcați pe pârul Reghior, până spre vârful Răiuți. Drumul nu este ușor, dar merită parcurs cel puțin pentru priveliștea pe care o oferă călătorului.
Cititi aici opinia Cristianei, voluntar c@rte in sate despre ziua petrecuta alaturi de copiii din Raiuti.