
Toți suntem, poate, niște eroi în felul nostru dar este greu de arătat, mai ales de către copii, deoarece acum totul este condus de adulți, iar copiii rar sunt ascultați. Felul adulților de a conduce este strict și sever, pe când felul copiilor de a conduce este plin de culoare, emoții, sentimente și iubire. Acum, nu ne apucăm să spunem că adulții nu au suflet, desigur, au și ei suflet, dar în lumea lor, dacă îți arăți iubirea față de ceva sau cineva, ceilalți vor crede că ești slab, sensibil și ușor de doborât.
A fi supererou înseamnă a schimba sau a ajuta, iar a fi supererou în satul tău înseamnă a schimba sau a-ți ajuta satul. Dacă mă întebați pe mine ce aș schimba la satul meu, ar fi să avem o bibliotecă deschisă de luni până vineri, mai ales pentru copii pasionați de lectură, să fie o zi în care ajutăm la strângerea deșeurilor. Mi-aș mai dori ca acei elevi care și-au ales un domeniu al învățăturii să-i ajute și pe cei mai indeciși pentru a primi un impuls și ca familiile sărace să fie ajutate, să se adune fonduri, să li se asigure haine, hrană și un adăpost.
Din punctul meu de vedere, dacă lumea ar fi condusă de micii superEeroi, Terra ar deveni un loc mult mai frumos și colorat. Adulții au o imaginație alb-negru, dar nu mă refer la toți adulții, mă refer doar la cei care au un comportament rece și răutăcios. Celălalt tip de adulți, adică cei care încă râd la glumele făcute de copii, cei care se joacă în zăpadă, în frunze și pe câmpii și cei care glumesc se integrează într-o categorie rară de oameni. Adulții au gândurile puse în ordine. Copiii au o imaginație colorată cu mașini și mături zburătoare, cu vrăjitoare și spiriduși, cu muzică și dragoni și cu toate lucrurile puse în dezordine.
Desigur, adulții spun că a fi superEerou este greu, dar ei nu s-au gândit că de fapt pentru ei este greu, nu pentru noi, copiii.
Eu nu m-am considerat niciodată super-erou și, vă spun sincer, dacă măcar o dorință de aici s-ar îndeplini cu ajutorul meu, atunci poate m-aș considera un super-erou.
Scrisoare trimisă de Ilaria Banu, de 11 ani, pe adresa Concursului de scriere creativă pentru copiii din sate „Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu”, organizat în cadrul proiectului c@rte în sate. Caravana cărții, care a avut tema SuperErou în satul meu. De loc din satul Neculele, Ilaria este elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „Regina Maria” Vintileasca, Județul Vrancea. Micuței îi place să cânte din gură și la chitară și se mai declară pasionată de desen, lectură, informatică și actorie.
Organizat de Asociația “Eu, tu și ei”, prin intermediul programului c@rte în sate, concursul și-a propus să-i valorizeze pe elevii vrânceni cu aptitudini literare și artistice și să le ofere un spațiu de exprimare și o platformă de condensare a emoțiilor și aspirațiilor. Premiera are loc pe 4 decembrie, însă toate scrisorile intră în cursa pentru votul publicului, care va fi acordat în prima parte a anului viitor.