Stând de vorbă cu părintii mei, am aflat de la tatăl meu că bunicul lui, Coman Voinea, adică străbunicul meu, la vârsta de 30 de ani, a fost luat în concentrare de către Armata Română pentru a lupta în al Doilea Război Mondial. A lăsat-o în urma pe soția sa și pe cei șase copii (patru fete și doi băieti). A făcut parte din Batalionul de Elită-Călăreți.
Au ajuns cu luptele până în Munții Urali, unde armata română și armata sovietică au facut o alianță împotriva armatei lui Hitler și așa au întors soarta războiului: hitleriștii au fost învinși. Voinea, străbunicul meu, a fost rănit în urma exploziei unui proiectil rămânand fără un picior. A fost transportat de camarazii săi cu o mașină în care se aflau mai mulți răniți, la un spital improvizat pe câmpul de luptă și a fost îngrijit de sanitarii ruși. Atunci când a ajuns acolo, străbunicul meu a rămas singurul supravietuitor. Era iarnă si mulți dintre răniți au fost dezghețați cu apa caldă pentru că înghețaseră sub gerul groaznic.
Trei ani mai tarziu, dupa terminarea războiului, a fost repatriat. El a fost singurul supraviețuitor din toți cei care au plecat in razboi din Neculele și au ajuns până în Urali.
Soția sa, străbunica mea, s-a descurcat în tot acest timp singură, neavând posibilități. Țesea haine copiilor ei și le asigura tot ce era necesar.
Eu îl consider pe străbunicul meu un erou pentru că a căzut cu onoare pe câmpul de luptă dar s-a ridicat, a luptat cu viața grea și a supraviețuit după câte i s-au intamplat.
Tocmai a fost Ziua Armatei Române și eu m-am gândit cu mândrie la străbunicul meu, Erou al Patriei nemuritoare, Erou în satul meu! A murit în anul 1980… Nimeni nu a amintit la înmormântarea sa despre eroismul său, așa cum nimeni, de Ziua Eroilor, nu l-a felicitat vreodată și nu i-a mulțumit că a pus umărul la apărarea pământului strămoșesc…
Proiectul acesta, Carte în sate, concursul acesta mi-au dat prilejul să-mi arăt mândria și recunoștința în amintirea străbunicului meu și a altora ca el, SuperEroi pe care trebuie să-i cinstim prin faptele noastre bune. Voi sădi o floare minunată la Monumentul Eroilor ridicat în grădina Școlii Vintileasca și voi face câte o rugăciune pentru eroii români de câte ori voi trece pe acolo.
Slavă Eroilor Patriei!
Acesta este compunerea trimisă de Melina-Elena Stăruială, elevă în clasa a VI-a, la Școala Gimnazială „Regina Maria’’ Vintileasca, prof. coord. Stana Georgescu-Apostu, pe adresa Concursului de scriere creativă pentru copiii din sate „Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu”, organizat în cadrul programului c@rte în sate. #Caravanacărții, cu sprijinul Corpului European de Solidaritate, care a avut tema #SuperErou în satul meu.
Scrisoarea Melinei, a fost răsplătită cu Premiul ,, C@rte în sate pentru lumi curate’’.
Autorii celor mai apreciate scrisori trimise pe adresa concursului au sansa să primească si Premiul de popularitate si astfel să fie vizitați de echipa #CarteInSate in scoala lor. Votul se încheie pe data de 1 iunie 2023, ora 23.59.
LIKE SHARE COMMENT