Dragul nostru Cărțilă,
Aceasta este o scrisoare specială, pentru că ea nu are autor, ci o școală întreagă ce îți scrie. După cum știi, la noi, în Voetin, nu există o bibliotecă, iar la școala noastră veche și mică avem un singur raft cu cărți. Ne-ar plăcea să avem mai multă materie pentru citit, nouă, interesantă, căci avem și cărți prăfuite, rupte, uzate și pe acelea nu le putem folosi.
De asemenea, fiecare clasă ar vrea să îți povestească câte ceva, ba mai afli și tu ceva despre noi.
Clasa a V-a a descoperit de curând cum să facă prezentări de carte. În plus ei au grijă de cărți, căci în fiecare zi le aranjează în raft, în ordine descrescătoare și se asigură că ele sunt în siguranță. În pauze, răsfoiesc tot ce li se pare interesant și aleg cărțile pe care la ore să le discute. Ei spun că lectura e magie pură.
Clasa a VI-a e numeroasă și prezintă cărțile prin desene inedite, culegând citate, cuvinte-cheie sau așezând personajele în funcție de tipul lor.
Ei nu au fost niciodată la o bibliotecă, dar au citit despre ea în poeziile Anei Blandiana.

Ei cred că o bibliotecă este un Rai al cărților, un tărâm care merită explorat și o călătorie spre lumi fantastice.
Clasa a VII-a își dorește o bibliotecă pentru ca, la ora de opțional, să poată avea de unde să aleagă cărți de prezentat, pe care ei apoi le transformă în jocuri.
Cărțile pentru ei sunt o lume diferită, în care putem uita de griji. De la copertă, care este portalul spre imaginație, și până la deznodământ, totul apare ca o lungă poveste magică și plină de surprize. A citi este de fapt o aventură, la care toți copiii pot lua parte.
Clasa a VIII-a își dorește o bibliotecă pentru a avea unde să ne desfășurăm clubul de lectură și unde să ne petrecem pauzele departe de gălăgia și haosul din curte. De asemenea, ei cred că o bibliotecă este o sursă de informații și își doresc ca acolo să poată repeta pentru piesele de teatru, organizate chiar de ei pentru orele de română.
Ultima dată au făcut spectacol cu ” Take, Ianke și Cadâr”. Să-i fi văzut ! Erau ” gustoși”!
Toți suntem copii isteți, plini de visuri și aspirații și ne dorim o bibliotecă pentru a descoperi noi cărți, noi personaje și noi autori.
Am învățat că e bine și mai ales frumos să citești și vrem să dăm culoare satului prin lucrurile frumoase de la școală.
Să vii pe la noi, Cărțilă, te așteptăm cuminți în poarta veche, de lemn bătrân, a școlii.
Semnează această scrisoare elevii Școlii Gimnaziale Voetin:
- Cristea Sașa
- Rusu Gabriela
- Hăpău Daria
- Jalbă Maria
- Ghiaș Alin
- Ștefan Denis
- Gîngă Roxana
- Mustață Isabela
- Parnică Diana Adriana
- Lupu Andrei
- Curtache Oana
- Mihăilă Mădălin Marius
- Curtache Denisa
- Oprea Iulian George
- Aledulah Dan Ioan
- Șerbănică Diana
- Popa Andrei
- Popescu Alexandra
- Jalbă Andrei
- Mihai Andreea
- Gheorghe Maria
- Mustață Andreea Patricia
- Bleandă Marius
- Angru Cosmin
- Eftimie Mădălina Diana
- Stoica Luminița
- Popa Cătălin
- Larisa Comănelea
- Bratosin Andreea
- Dafinoiu Florin
- Malacu Nicoleta
- Pauă Bianca
Această scrisoare ne-a fost trimsă de copii din Voetin pe adresa Concursului de scriere creativă pentru copii din sate Pretenii lui Cărțilă (ne)scriu, ediția 2022. organizat de Asociația Eu, tu și ei Focșani în cadrul programului c@rte în sate. Copiii au fost răsplătiți cu Premiul Biliofilului „Din drag de carte” și au primit în dar o mini-bibliotecă pe care am umplut-o cu 250 de cărți din literatura pentru copii și adolescenți. Cărțile au fost donate de Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștolor (ARCCA) din București, condusă de doamna Silvia Colfescu, dar și de alți donatori privați ai Asociației Eu, tu și ei cărora le mulțumim.
Mai sunt încă rafturi libere în #Cărțindar pentru cărți în cazul în care vreți să susțineți această frumoasă bibliotecă să crească.
Vă mulțumim!