
Caravana de lectură pentru copii din sate a făcut un popas în satul Popești, aducând multe povești, jocuri și activități pentru copiii care ne așteptau cu nerăbdare și curiozitate. Micuții au aflat povestea lui Cărțilă, spiritul cărților de povești, au văzut cum arată ‘“valiza-bibliotecă” și s-au prins cu toate cărțile citite într-un fascinant lanț al lecturii. Ajutoarele lui Cărțilă au fost 18 adolescenți inimoși, voluntari-povestași, aflați la început de drum în proiectul “Carte și arte pentru copiii din sate”, implementat de Asociația “Eu, tu și ei”, în cadrul programului c@rte în sate, cu sprijinul Corpului European de Solidaritate. Voluntarii debutanți s-au acomodat repede și le-au oferit copiilor amintiri de neuitat. Școala Gimnazială “Profesor Doctor General Gheorghe V Zaharia” Popești se folosește de “puterea lecturii” pentru a-i ajuta pe copii să aibă un parcurs educațional mai bun, grație proiectului “Rădăcini Mari, abandon mic -RMam”, finanțat prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar. Aceștia beneficiază de consiliere de specialitate în cadrul unei activități extracurriculare intitulată chiar “Lectura, baza Educației”, iar pe 27 mai au fost invitați cu toții la “Ziua lecturii în satul meu”.
Iată ce spun voluntarii despre Ziua lecturii, organizată la Popești:
Alesia Petcu, voluntară c@rte în sate, elevă la Colegiul Național Unirea: “Ne-am început ziua prin a face cunoștință unii cu alții și a desfășura câteva activități culturale în aer liber. După câteva minute de joculețe și provocări amuzante, am luat o binemeritată „pauză de lectură”. Fiecare copil și-a ales o carte în funcție de preferințe. Au citit singuri sau alături de câte un voluntar, fiind încurajată lectura cu voce tare pentru o mai bună înțelegere și receptare a textului. După ce au înțeles mesajul cărții, cei mici au dezbătut împreună învățăturile trase din cartea aleasă. Pauza a trecut repede, iar următoarea activitate a fost vizionarea unui film cu un înțeles puternic, atât pentru cei mari, profesori participanți la activitate, cât și pentru cei mai mici. Este vorba despre filmul animat Cip-Cirip, al tinerei regizoare Janna Bekmambetova, care a avut un mesaj care i-a determinat pe copii să se gândească ce fel de poveste vor să scrie cu viața lor. Filmul s-a finalizat cu o mică dezbatere în sala căminului cultural. Elevii au fost încurajați să-și spună părerea cu voce tare, în fața unui public, și astfel să își învingă emoțiile și temerile. Întrucât lanțul lecturii se cerea prelungit, copiii au savurat și alte cărți de povești din Valiza lui Cărțilă, la final fiind răsplătiți cu câte un binemeritat„Pașaport de cititor”, care să-i poarte în toate lumile posibile descrise în cărți. După fiecare nouă carte citită, elevii își vor nota pe spatele pașaportului titlul și autorul acesteia. Timpul a trecut fără să ne dăm seama, iar după trei ore a trebuit să ne luăm rămas-bun. Cu tristețe, dar și cu nerăbdare pentru următoarea vizită a lui Cărțilă. Am primit de la copii cele mai calde îmbrățișări, dovada sinceră că activitatea noastră a fost un succes. În spatele nostru rămân pașii unor copii curajoși, încrezători și cu dragoste pentru lectură, dar și lanțul lecturii, pe care chiar ei trebuie să îl continue.”
Alexandra Lupu, voluntară c@rte în sate, elevă la Colegiul Național “Al. I. Cuza”: “Prima mea deplasare într-un sat ca povestașă a fost o experiență nouă. Am fost înconjurată de bucuria și entuziasmul copiilor, iar zâmbetele lor m-au făcut să simt că fac ceva important cu viața mea. Am organizat jocuri, activități creative și am împărtășit povești minunate cu cititori mai mari sau mai mici. Am fost impresionată de curiozitatea și bucuria lor de a învăța și de a participa la activitățile noastre. S-a creat o conexiune specială între noi, iar energia lor contagioasă m-a inspirat să continui să aduc bucurie și să încurajez creativitatea în viețile lor. În plus, am avut oportunitatea de a lega prietenii noi cu restul povestașilor și de a interacționa cu fiecare în parte.”
Daria Manea, voluntară c@rte în sate, elevă la Colegiul Național “Al. I. Cuza”: “Îmi era extrem de dor de niște copii cum au fost cei de azi, curioși, implicați, cu care să interacționez și care să-mi transmită emoțiile lor în felul în care au făcut-o cei de azi. Am cunoscut niște micuți de care m-am atașat foarte tare și, sinceră sa fiu, m-aș întoarce oricând la Popesti doar pentru a-i mai revedea. După părerea mea, atelierul dedicat Zilei Copiilor ne-a ieșit foaaarte bine și asta datorită întregii echipe de voluntari povestași din Echipa lui Cărțilă! A fost o zi superbăăăă!”❤️❤️❤️
Adelina Pardos, voluntară la c@rte în sate, elevă la Colegiul Pedagogic ,,Spiru Haret”: „A fost prima mea deplasare împreună cu voluntarii de la c@rte în sate, o primă deplasare ce o să-mi rămână una dintre cele mai prețioase amintiri. Am fost emoționată și chiar puțin speriată de tot ce ar putea decurge prost în activitatea noastră dar – spre bucuria mea – am fost ajutată să îmi îndrept micile greșeli neintenționate de către colegii mei voluntari cărora le mulțumesc din adâncul inimii mele iubitoare. Pot să zic cu mâna pe inimă că mă felicit pentru decizia de a devenii voluntar la c@rte în sate. Nu mulți copii mă ating la inima în felul cum copiii de la Popești au făcut-o. Și am avut șansa să fac cunoștință cu mulți copii de la diferite școli și de vârste diferite. Copii au acel ceva special, au o inocență pe care adulții încearcă sa le-o fure câteodată, au o puritate pe care trebuie să le-o păstrăm în suflete. Eu vreau sa aduc zâmbete pe fețele copiilor iar c@rte în sate este locul potrivit.”
Alina Donose, voluntar c@rte în sate, elevă la Colegiul “Mihail Kogălniceanu”: “Mi-a plăcut foarte mult deplasarea de la Popesti! A fost pentru a doua oară când am venit alături Cărțilă în acest sat pentru a-i introduce pe copii în lumea fascinantă a lecturii. Reîntâlnirea cu copilașii a fost minunată. Mi s-a părut extraordinar cum de acesta dată i-am găsit cu mai multă poftă de lectură, de joacă, și mult mai dornici de activitățile pe care noi le desfășurăm la c@rte în sate. Cu aceasta ocazie am putut să mă cunosc mai bine și cu noii voluntari din proiect. Mi-a făcut mare plăcere să lucrez alături de ei și să învățam împreună lucruri noi! Abia aștept următoarea deplasare, pentru noi experiențe și noi învățături!”
Elena Fulga, voluntară carte în sate, elevă la Colegiul Unirea: “Vizita noastră la Popești a creionat prima mea deplasare în calitate de povestașă, de aceea este una memorabilă. Odată cu această deplasare, am avut șansa de a întâlni copii care încă nu credeau în noi orizonturi și pe care, cred eu, că i-am ajutat să descopere tainele cuvintelor. Deși eram emoționată, am încercat să mă apropii de cei mici, atât din perspectiva unui fotograf, cât și a unui povestaș. Prin obiectivul aparatului am putut observa emoții și sentimente, iar prin intermediul lecturii alături de cei mici am putut simți entuziasmul lor. Abia aștept următoarele deplasări!”
Mulțumim pentru găzduire Bibliotecii Popești, dlui bibliotecar Emil Cucută, precum și cadrelor didactice, coordonate de profesorul ionuț Bercaru, directorul unității, care au contribuit la reușita evenimentului intitulat „Ziua Lecturii” la Popești, respectiv Tudorița Năstase (clasa I), Mirela Târcă (clasa a II-a), Anișoara Căldărescu (clasa a III-a), Laura Bercaru, profesor limba engleză, și Gicuța Vas, profesor limba și literatura română.
Grupaj realizat de Alesia Petcu
La acest link puteti viziona un fotoreportaj realizat de voluntara noastră Beatrice Paraschiv.