Povestea unui SuperErou
La ce vă gândiți atunci când auziți sintagma SUPEREROU? Cred că mulți dintre voi se gândesc la personajele din benzile desenate, care au super-puteri și salvează lumea de rău-făcători. Dar să știți că nu doar ei pot salva lumea, ci fiecare dintre noi o putem salva.
Ei bine, să vă povestesc despre Matei, care s-a născut într-un sat la poalele munților și a crescut cu bunica sa într-o căsuță mică aflată la marginea pădurii. Încă de când era mic, Matei iubea poveștile. În fiecare seară o ruga pe bunica să-i povesească ceva. Cum nu avea cărți de povești, aceasta îi povestea despre tatăl ei care a murit pe front luptând pentru Patrie, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Băiatul îl admira tare mult și își dorea și el să fie un erou, să ajute lumea .De fiecare dată când îl întreba cineva ce vrea să devină când va fi mare, el răspundea hotărât, făra să stea pe gânduri, că vrea să fie erou. Bineînțeles că oamenii se amuzau și credeau că această dorință a copilului este una aiurea, una care nu se va îndeplini niciodată.
Când a mai crescut, el a primit în dar câteva cărți cu benzi desenate. I-au plăcut de la prima vedere. Era fascinat de Batman, Superman sau Spiderman care salvau oamenii de rău-făcători. Acum dorința lui se amplificase. Nu mai voia să fie un erou, ci un superEROU.
Adesea obișnuia să compare benzile desenate cu lumea reală, atribuind roluri autorităților și oamenilor din jur, însă se întrista foarte repede văzând că erau prea puțini super-eroi și mult prea mulți rău-făcători. Vedea zilnic cum sunt tăiate pădurile, cum unii aruncă gunoiele pe unde apucă, văzuse animăluțe rănite și fusese martor la atât de multe întâmplări josnice încât a căpătat o sete și mai mare de a ajuta, o dorință mai puternică de a schimba lumea în care trăim. De asemenea, localnicii din sat duceau lipsa unei farmacii, a unui cabinet medical… Copiii aveau nevoie de cărți, doar că biblioteca era deschisă doar patru ore pe săptămână si era foaarte departe. Matei spera ca-ntr-o bună zi să poată face într-așa fel încât nimeni să nu mai aibă lipsuri.
Într-o zi, la școală, au avut o lecție despre meserii. Doamna învățătoare i-a întrebat pe elevi care este meseria pe care ei și-o doresc.
Copiii voiau să fie medici, avocați, ingineri, să câștige bani mulți, să trăiască în case de lux. Matei însă, a spus care este visul său:
-Eu vreau să fiu un SUPEREROU!
Toți au început să râdă în hohote, inclusiv doamna învățătoare. Stânjenit, băiatul a plecat capul și s-a așezat înapoi în bancă gâdindu-se ce a spus atât de greșit încât toți au început a râde. Când a ajuns acasă, i-a povestit bunicii întâmplarea de la școală:
-Bunico, eu vreau să ajut lumea ! De ce toți se amuză atunci când le spun că vreau asta?
-Pentru că ei nu știu ce înseamnă să fii super-erou. Să știi că viitorul nostru nu are nevoie doar de avocați, ingineri, polițiști sau mai știu eu ce meserii mai există. Ci are nevoie de oameni buni, care să facă bine, căci tare s-a-nmulțit răutatea pe Pământ. Tu ești cel care le va demonstra că se poate iar eu voi fi cea care te va sprijini mereu!
Copilului îi răsări un zâmbet senin pe față. A pus apoi căpușorul pe pieptul bunicii. Ascultând cântecul inimii ei obosite, acesta adormi și începu să viseze. În vis i se arătă un bătrân cu barba căruntă, cu mâinile zbârcite, care avea piciorul stâng bandajat și era îmbrăcat într-o uniformă veche de militar. Acesta privi lung și îi zise :
-N-am apucat să ne cunoaștem, deși ar fi fost o mare bucurie pentru mine! Dar să știi că eu te veghez încă de când te-ai născut și sunt tare mândru că vrei să fii și tu erou. Ai încredere în tine, vei reuși! Să știi ca nu există vreo școală care să te învețe să fii super-erou, nici vreo magie care să-ți dea super-puteri. Există doar voință și bunătate, pe care trebuie să le crești în adâncul sufletului tău până când acestea se preschimbă în ceea ce tu dorești. Nu poți deveni erou peste noapte. Trebuie să începi ușor și să ai răbdare. Eu te sfătuiesc să începi prin a fi SuperEROUL SATULUI TĂU!
Visul s-a sfârșit iar Matei s-a trezit mai motivat ca niciodată! A realizat că el putea fi deja un mic erou și începând cu acea zi, a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a salva lumea. A plantat copaci, a ajutat bătrânii đin sat, a făcut singur o campanie prin care proteja mediul, a îngrijit animăluțele abandonate și câte și mai câte. Ușor, usor devenea tot mai experimentat și de multe ori a găsit soluții care au salvat situații dificile.
Timpul a trecut iar Matei a devenit un adult în toată firea. A muncit mult iar toți banii pe care i-a câștigat i-a învestit în proiecte care să sprijine copiii, în campanii care promovează protejarea mediului, în adăposturi pentru oamenii străzii, în mâncare caldă pentru cei nevoiași.
Nu a uitat nici de pământurile pe care a copilărit. După ce a strâns suficiente fonduri, a mers în satul lui natal unde a renovat școala care era în paragină și a construit biblioteca la care visa încă de când era copil. La scurt timp a construit și un cabinet medical iar lângă el, o farmacie. A făcut tot ce i-a stat in putere pentru a-și atinge scopul. A luptat pentru ca cei din jurul lui să nu ducă lipsuri. Oamenii îl iubeau și îi mulțumeau zi de zi pentru ajutorul pe care el îl oferea! Prin faptele sale, a devenit mai mult decât SuperEROUL SATULUI SĂU: a devenit un adevărat exemplu pentru toți cei din jur.
Adesea era întrebat de ce a ales să investească banii în faptele bune, și nu a ales să aibă o viață de lux, să își cumpere mașini scumpe și să trăiască fericit pe o insulă exotică.
– Am deja o viață de lux! răspundea el. Trăiesc viața pe care mi-am dorit-o încă din copilărie. Cum as putea fi eu fericit pe o insulă exotică, deținând mașini scumpe în timp ce există atâția oameni care nu au ce mânca? Dintotdeauna am fost fericit atunci când cei din jurul meu erau fericiți ! Mi-am dorit să schimb ceva în lume, să ajut oamenii! Iar acum îmi doresc să-i motivez și pe alții să facă fapte bune!
Matei a creat chiar și o pastilă, numită FERICITAMOL. După cum îi spune si numele, aceasta stimulează fericirea, dar și motivația de a crea o lume mai bună. Țin să menționez că în cutia medicamentului nu găsiți prospect, ci un ghid al faptelor bune! Este recomandat să luați câte o pastilă de fiecare data când sunteți triști. Este singurul medicament din lume care nu face rău dacă este luat în supradoză!
Vreau să mai adaug că această reclamă nu este plătită!!! Vă zic din propria experiență că pastila își face efectul. Eu, imediat după ce am urmat tratamentul cu Fericitamol, am simțit o motivație orbitoare de a fi un #SchimbăLume, așa că am început cât de repede am putut, să fac voluntariat în cadrul proiectului c@rte în sate. Bine, nu e chiar voluntariat, căci suntem ca un fel de angajați ai lui Cărțilă, plătiți cu cele mai drăguțe salarii din lumea-ntreagă : ÎMBRĂȚIȘĂRI CALDE, ZÂMBETE SINCERE ȘI O SUMEDENIE DE AMINTIRI FRUMOASE. Iar toți ,,angajații’’ sunt Super-Eroi ai cărților și ai lecturii, care în loc de pelerină au tricouri de povestași și badge-uri. Acum, că tot se apropie sfârșitul anului, constat că voluntariatul este cea mai bună decizie pe care am luat-o anul acesta! Am cunoscut oameni minunați, am fost în locuri superbe și am trăit experiențe unice! Fiecare angajat al lui Cărțilă are un loc special în inima mea! <3
În concluzie, aș vrea să zic că fiecare dintre noi are puterea de a ajuta lumea! Că în fiecare dintre voi există un mic erou cu mari puteri. Probabil v-ați dat seama că nu este nevoie de pelerină sau de acea mască magică pentru a deveni un super-erou care luptă împotriva rău-făcătorilor. De asemenea, super-puterile constau în dorința de a face bine, nu în alte minuni, nici în magie. Puterea stă chiar în inimile voastre! Eu tot ce pot face este să vă prescriu un tratament cu Fericitamol. Cine dorește ?
Acesta este un fragment din scrisoarea trimisă de Teodora Gabriela Stoian, elevă în clasa a-VIII-a, Școala Gimnazială ’’Regina Maria’’ Vintileasca, pe adresa Concursului de scriere creativă pentru copiii din sate „Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu”, organizat în cadrul programului c@rte în sate. #Caravanacărții, cu sprijinul Corpului European de Solidaritate, care a avut tema #SuperErou în satul meu. Gabriela este voluntară c@rte în sate și se pregătește să dea admitere la Liceu. Felicitări și mult succes!
👉🍀 Autorii celor mai apreciate scrisori de pe pagina de Facebook carte in sate au sansa să obțină și Premiul de popularitate ce constă într-o vizită a echipei c@rte în sate în scoala lor. Votul se încheie pe data de 1 iunie 2023, pra 23.59. Ne dorim în acest fel să promovăm împreună cele mai reușite scrisori ale copiilor și să îi onorăm de ziua lor, pe 1 iunie. Pentru că ei sunt adevărații eroi ai acestui proiect.LIKE SHARE COMMENT 📕📒📘