SuperErou în satul meu
O importantă valoare in viața unui individ o reprezintă cunoașterea, aceasta dobândindu-se prin multe feluri, de exemplu, prin citit. Când vorbim despre citit, ne gândim, de obicei la recenziile online sau la mini-documentarele online, dar trebuie să realizăm că cea mai bună sursă de lectură se găsește în biblioteci. Aceste oaze de lectură sunt căutate din ce în ce mai rar, fiind lăsate în grija bibliotecarei, o bufniță ințeleaptă care așteaptă noi ucenici cărora să le deslușească tainele literaturii.
Baza ideilor inovatoare este imaginația, aceasta fiind îmbogățită prin cărți. Unul dintre marii autori care a arătat lumii, prin cărțile sale, că totul este posibil este Alexandre Dumas. Acesta, scriind cartea “Laleaua neagră”, a evidențiat prin intermediul personajului principal Cornelius van Baerle că orice idee poate fi dusă la bun sfârșit dacă există voință. Exemplul acesta m-a determinat să cred că pot fi eu însămi un „Schimbă-Lume” care să aducă un plus de inovație comunității din care fac parte. Mi-am dat seama, însă, că, neavând o sursă financiară stabilă, nu pot face decât să visez. Totuși, așa cum spune Leo Tzu, „O călătorie de o mie de mile începe cu un singur pas.” , așa că asta am decis să fac și eu.
Pentru început, pot ajuta la înnoirea colecției bibliotecii școlii prin formarea unei mici campanii locale numită „O carte pentru un zâmbet”. Această campanie va consta în donarea unei cărti sau contribuirea elevilor și a părinților cu o sumă mică din care se vor putea cumpăra cărți de actualitate menite să strârnească apetitul elevilor pentru lectură. În cazul în care suma va fi destul de mare, banii rămași vor fi folosiți în scopuri caritabile, cum ar fi îndeplinirea dorințelor unui copil care, deși își dorește să urmeze cursurile unei școli, nu are rechizitele necesare. În acest mod, pot încuraja mai mulți copii să învețe, depășindu-și situația materială.
Cu toții știm că curățenia este unul dintre lucrurile ce ne caracterizează ca oameni. Acest lucru se aplică, de asemenea în cazul unei comunități care dorește să se afirme. Dacă doresc să fiu un „SuperErou” în satul meu, trebuie să pun în valoare atât membrii comunei, cât și locul in sine. Deci, fără îndoială, este necesar să realizez o campanie pentru a curăța și înfrumuseța acest spațiu. Aceste activități vor fi răsplătite cu minunate cărți oferite participanților.
Drumul meu nu se încheie aici, dar, momentan, atât îmi permite timpul și vârsta, așa că voi continua să îmi formez un plan pentru a-mi valorifica comuna. Abia atunci când voi reuși să fac acest lucru, voi putea fi numită „SuperErou în satul meu”.
Compunere trimisă de Aniela Lăcătuș, elevă în clasa a VIII-a, la Școala Gimnazială „Barbu Ștefănescu Delavrancea”, pe adresa Concursului de scriere creativă pentru copiii din sate „Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu”, organizat în cadrul programului c@rte în sate. #Caravanacărții, cu sprijinul Corpului European de Solidaritate, care a avut tema #SuperErou în satul meu.
„Mă numesc Lăcătuș Aniela și am 14 ani, clasa a VIII-a, sunt o fată obișnfuită care învață la o școală modestă situată într-un loc binecuvântat de Dumnezeu cu oameni minunați, păstrători ai tradițiilor și obiceiurilor numit „Năruja”. Școala Gimnazială „Barbu Ștefănescu Delavrancea” m-a învățat multe lucruri, fiind dotată cu echipament de performanță și profesori pregătiți”, ne-a scris adolescenta.
Felicitări!
👉🍀Cele mai reușite scrisori ale copiilor sunt publicate pe pagina carteinste. Prin această campanie ne-am propus să-i promovăm pe copii și ideile lor cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, 2023. Pentru că ei sunt adevărații eroi ai acestui proiect
LIKE SHARE COMMENT 📕📒📘