Supererou în satul meu
Într-o zi, obișnuită zic eu, în satul meu a apărut pe neprevăzute un supererou. Acesta avea un nume interesant, Eroul Satelor, sau cum acesta se semna, ES. Un lucru ieșit din comun era modestia sa care se vede din numele său, preferând să i se spună doar ,,Eroul”, nu ,,Supereroul”. Eroul Satelor a venit la școala noastră într-o zi de miercuri. Prezența lui ne-a scutit de câteva ore de curs, dar în care ne-a povestit ce bucuroși au fost copiii din satele vecine și din părți îndepărtate și uitate de lume, din țară, cărora el și echipa lui le-au construit câte o bibliotecă a satului și ne-a explicat, de asemenea și planul lui de a realiza câte una în fiecare localitate, începând cu Valea Sării. Cine s-ar fi așteptat? Acesta a mai precizat un lucru, și anume că ne va face câteva surprize, iar ca să se decidă, ne-a cerut să ne gândim la ce ne dorim cel mai mult în satul nostru.
Eroul nostru avea un as în mânecă, pentru că acesta avea puterea să își dea seama și ce își doresc cu ardoare copiii să aibă în satul lor, fără ca aceștia să îi spună, cât și puterea, atat financiară, dar și fizică pentru a le îndeplini.
După câteva minute de gândit, acesta a scos o bucată de hârtie și un creion, pe care și-a notat ceva. Înainte să-și ia la revedere și să plece, el ne-a spus că la o săptămână, de acum încolo, vom vedea surprizele. Timpul a trecut și nimic nu părea diferit, până în dimineața de miercuri a săptămânii următoare, când din microbuzul școlar toți copiii scoteau sunete de uimire, văzând noile locuri și clădiri construite pentru ei. La intrarea pe o uliță, acum, în locul unei case ruinate, era o bibliotecă nou-nouță plină cu cărți de toate tipurile.
În spatele obștii satului, acum se afla un spațiu în care să ne putem distra cu toții, de la cei mici la copiii mari, iar căminul cultural a fost reparat. În școală laboratoarele de TIC și fizică și chimie au fost dotate cu aparate și dispozitive moderne pentru a putea face tot felul de experimente interesante, dar nici sala pentru educație fizică nu a fost dată uitării, deoarece Eroul Satelor a făcut rost de echipamente sportive și pentru cei pasionați de acest lucru.
Eram nerăbdător să văd ce s-a mai schimbat prin localitate după ce ieșeam de la școală, dar până să se termine școala, am rămas uimiți de un alt lucru.
În zare, venind dinspre capătul satului se observa un șir de mașini, cea mai din față având inscripționat ES, atunci mi-am dat seama că Eroul s-a intors, înșiruirea de autovehicule mergând foarte încet, am avut timp să ne adunăm mai mulți copii, anunțându-ne unii pe alții de sosire. Coloana a oprit în dreptul școlii și în frunte cu Eroul nostru, echipa binefăcătoare s-a apropiat de noi și au fost chemați toți să ne întrebe cum ni se par noile lucruri construite pentru noi.
În încheiere, pot să spun că îi sunt pe deplin recunoscator Eroului Satelor, pe care îndrăznesc să-l numesc Supererou, deși acest nume nu arată cu adevărat cât de mult înseamnă ce a realizat el pentru localitatea în care trăiesc pentru mine, deoarece eforturile lui ajută constant de acum destinele copiilor să fie mai bune, mai fericite și mai mulțumitoare, mai ales pentru ei înșiși, cât și pentru educația și distracția lor, iar fața acestui sat s-a schimbat în bine, acum arătând ca un sat modern, dotat cu tot ce îi trebuie pentru bunăstarea cetățenilor, în special pentru copii.
……………………………………………………………………………………………………………….
Scrisoarea trimisă de Marius Bogdan Hanu, elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Vasile Iftimescu” Valea Sării, pe adresa Concursului de scriere creativă pentru copiii din sate „Prietenii lui Cărțilă (ne) scriu”, organizat în cadrul programului c@rte în sate. #Caravanacărții, cu sprijinul Corpului European de Solidaritate, care a avut tema #SuperErou în satul meu. Marius este de loc din satul Colacu, comuna Valea Sării, județul Vrancea), are 15 ani și este pasionat atât de electrotehnică cât și de biologie. „Îmi place să lucrez la tot felul de proiecte electronice”, spune tânărul.
Felicitări și mult succes!