Peste 10.000 de kilometri a străbătut în 2019 Caravana de lectură pentru copiii din sate, proiect cultural prin care Asociația “Eu, tu și ei” promovează de doi ani cartea și lectura în rândul copiilor din comunitățile rurale dezavantajate
O fereastră plină cu cărți pentru copiii și nu numai se află la dispoziția micuților din patru sate de pe valea Milcovului, comunități incluse în proiectul cultural Caravană de lectură pentru copiii din sate derulat pe parcursul anului 2019 de către Asociația „Eu, tu și ei”, cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Peste 40 de copiii din comunitățile din Andreiașu de Sus, Arșița, Titila și Hotaru au fost implicați în atelierele de lectură și povești organizate de „Echipa lui Cărțilă”, așa cum am botezat voluntarii care oferă bucurie prin lectură în satele Carpaților de Curbură sau Subcarpații Vrancei. Fie că ne-am întâlnit în biserica veche a satului sau în jurul acesteia, prin poieni sau în curtea școlii, atelierele de lectură au fost o experiență utilă și plăcută pentru copii dar și pentru echipa de voluntari #CarteÎnSate. Pe parcursul anului, copiii au împrumutat cărți din biblioteca mobilă și le-au returnat de fiecare dată la timp și în stare bună.
Pentru că ne-am dorit ca micuții să aibă acces la cărți și după plecarea Caravanei de lectură, am organizat o mică bibliotecă experimentală la magazinul din sat, ce aparține familiei Vrînceanu. În scurt timp, „Fereastra cu cărți” a devenit o atracție nu numai pentru copii, ci și pentru adulți care au găsit în micul raft cărți de bucate sau de sfaturi pentru sănătate. Cea care se joacă de-a bibliotecara este vânzătoarea de la magazin, doamna Margareta, care a înțeles cât de important este ca micuții să aibă acces la “fereastra cunoașterii”.
Biblioteca publică din comuna Andreiașu de Jos nu mai este funcțională de ani buni. Cărțile au fost depozitate într-un colț din sala de festivități și nimeni nu mai gestionează acum registrul de împrumut. În aceste condiții, fondul de carte a început să se deterioreze și nu se întrevede nicio speranță de reînviere a sălii de lectură. Mai mult, anul acesta, Școala gimnazială din Andreiașu de Sus s-a închis, iar copiii de gimnaziu fac naveta pe jos la școala din satul de reședință aflat la patru kilometri depărtare. Unul dintre copii, o elevă de clasa a VI-a, vine pe jos alți câțiva kilometri, tocmai din cătunul Săcătura, o comunitate izolată din Subcarpații Vrancei. În ciuda faptului că drumul traversează o pădure și este greu de parcurs chiar și de o mașină obișnuită, copiii nu au acces la microbuzul școlar acesta fiind se pare sechestrat în urma unui proces pierdut de primăria localității. Transportul copiilor către școală rămâne o mare problemă în aceste comunități mici după închiderea școlilor, așa cum este în Ursoaia, unde copiii satului sunt transportați la școală de un părinte cu mașina personală.
Carte în sate
2019 este Anul Cărții în România, iar Caravana de lectură pentru copiii din sate a străbătut anul acesta cu biblioteca mobilă și echipa de povestași peste 10.000 de kilometri pentru a ajunge la micii cititori din peste 30 de sate și cătune din Vrancea, ce aparțin de comunele Andreiașu, Reghiu, Spulber, Nereju, Paltin, Bîrsești, Vrîncioaia, Tulnici, Păulești, Ruginești, Poiana Cristei, Jitia,dar si alte localități, inclusiv orașul reședință Focșani.
Am format în cadrul proiectului o echipă de peste 30 de voluntari, care a lucrat în cadrul atelierelor de lectură alături de profesioniști ai cărții, profesori, bibliotecari, preoți sau invitați care au jucat rolul unor „cărți vii” ce s-au lăsat citite de copii. Incursiunile prin sate s-au dovedit nu numai întâlniri ale copiilor cu cartea, lectura și poveștile zonei, ci și ocazii de a afla cum este viața copiilor din mediul rural îndepărtat de oraș și cât de greu au acces micuții la cărți și evenimente culturale de calitate. Dacă în ultimii 20 de ani s-au închis peste 150 de biblioteci publice din județul Vrancea, majoritatea din sate, nici cu infrastructura școală nu stăm mai bine.
Și în satul Țipău, din comuna Spulber, copiii au acum acces la „Raftul lui Cărțilă”, o mini-bibliotecă plină cu cărți de povești deschisă în cadrul proiectului cultural c@rte în sate. Voluntarii povestași ai Asociației „Eu, tu și ei” au participat la deschiderea anului școlar în această comunitate izolată de la poalele muntelui Lapoș, unde au ajuns cu valiza plină cu cărți, rechizite și materiale didactice. Școala de culoare albastră păstrează din aerul interbelic, când a fost ridicată de comunitatea locală.
Satul în care “barza nu mai vine”
Poate cea mai tristă experiență a fost în satul Bodești din comuna Vrîncioaia, acolo unde am organizat un atelier de lectură în ultimele zile ale anului școlar și unde copiii au început să plângă când ne-au spus că școala lor se va închide definitiv. Supranumit“Satul cuibului de rândunică”, datorită modului în care este așezat între dealurile Văsuiului, Bodești este unul dintre cele mai vechi sate din Vrancea arhaică și își trage numele, potrivit legendei, de la Bodea, unul dintre feciorii Babei Vrâncioaia. Părinții aveau un așa de mare respect pentru instituția școală încât se descălțau la intrare atunci când își aduceau copiii la cursuri. Din 1 septembrie 2019, școala satului Bodești s-a închis definitiv , iar copiii au fost trimiși cu tot cu învățătoare la alte școli.
Proiectul cultural c@rte în sate va continua să ducă bucurie prin lectură în sate și anul viitor. Voluntarii vor străbate județul pentru a susține Ateliere de povești pentru copiii din satele marginalizate din alte zece localități incluse în Atlasul Zonelor Rurale Marginalizate şi al Dezvoltării Umane Locale din România.
Donatori de cărți
Asociația “Eu, tu și ei” mulțumește celor peste 60 de voluntari, elevi de liceu, studenți, profesori, preoți, părinți și bunici, funcționari publici sau aleși locali care au făcut posibilă Caravana de lectură pentru copiii din satele vrâncene. Mulțumim totodată tuturor celor care ne-au dăruit cărți; muncitorilor de la compania Vrancart SA Adjud care au salvat de la pieire o mie de cărți pe care le-au dăruit proiectului c@rte în sate, consilierului județean Ovidiu Burdușa care ne-a cumpărat alături de familia sa 50 dintre cele mai frumoase cărți de povești pentru biblioteca mobilă, Language Exchange București, o comunitate a vorbitorilor de limbi străine, coordonată de Mădălina Stănescu, pentru colecta de carte organizată în București, în beneficiul Asociației “Eu, tu și ei”,
grupului #UnițiPentruBine de pe Facebook, care ne-a dăruit, prin intermediul familiei Ana-Maria și Marius Ionescu, de asemenea cărți și rechizite, și tuturor oamenilor de bine care s-au alăturat cercului virtuos al cărții și lecturii pe parcursului anului 2019. Mulțumiri speciale firmei Laris Producțion SRL Focșani, care a susținut, în ultimii doi ani, proiectul cultural c@rte în sate la inițiativa regretatului fondator Laris Boboc.
Să ne revedem și în anul 2020 în jurul cărților deschise!
Silvia Vrînceanu Nichita
Fondator al proiectului cultural c@rte în sate
Silvia Vrînceanu Nichita este fondatorul proiectului c@rte în sate prin intermediul căruia organizează ateliere de lectură pentru copii în satele uitate, în care nu există biblioteci și nici alte facilități culturale pentru copii. “Caravana de lectură pentru copiii din sate”, proiect cultural al Asociației “Eu, tu și ei”, parte a programului c@rte în sate, a primit finanțare de la AFCN în anul 2019. Proiectul cultural nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.