De Sânziene scriem și dăm mai departe poVestea iei de Vrancea
Niciun comentariu
Asociația “Eu, tu și ei” vă invită de Sânziene, pe 24 iunie, la Muzeul “Rădăcina Vrancei” din comuna montană Bârsești, pentru a celebra împreună portul traditional vrâncenesc și mai ales ia străveche de Vrancea, obiect de colecție de o rară bogăție artistică dar din ce în ce mai greu de găsit în zilele noastre. Evenimentul are loc în cadrul “Caravanei de lectură pentru copiii din sate”, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național prin intermediul căruia copiii sunt încurajați să citească și să exploreze lumea prin lectură în vacanța de vară. Copiii vor avea ocazia nu doar să citească din culegerile de etnografie și folclor pentru a descoperi prin joc cum și cât de frumos se îmbrăcau străbunii lor, dar vor avea ocazia să citească și “cărți vii” și să admire costume populare vechi, nepervertite de influențele modernității. Cei mici sunt invitați să se prindă într-un lanț al generațiilor și, prin intermediul metodei storytelling, cu ajutorul părinților și bunicilor, să recompună și să dea mai departe poveștile și legendele din Țara Vrancei.
Aneta Hușcă, meșter popular din Bîrsești, specialistă în țesături populare, dar și Ioana Cojocaru, nevastă de cioban care încă mai poartă zi de zi catrința țesută din lână de oaie, toarsă chiar de ea, vor povesti despre viața de zi cu zi a oamenilor din satele istorice ale Vrancei. O vom mai avea alături pe Cristina Diana Enache, cunoscut ilustrator de cărți pentru copii, care le va povesti micuților cum se „desenează” cărțile de povești. Cei mici vor avea ocazia să stea de vorbă și cu două activiste pentru drepturile omului, Aurora Martin și Mihaela Kovacs.
Dăm viață muzeului „Radacina Vrancei”
Întâlnirea copiilor cu tradițiile strămoșești are loc de Ziua Universală a Iei în casa-muzeu creată de Costică Beșa, oier vrâncean și colecționar de obiecte etnografice din Vrancea, care a trecut la Domnul în iunie 2016. În urma sa a rămas Muzeul „Rădăcina Vrancei”, deschis în 2010, care deține în patrimoniu sute de obiecte vechi, costume populare, țesături decorative, instrumente muzicale tradiționale, unelte de muncă, obiecte casnice, dar și fotografii, decorații și documente care atestă participarea vrâncenilor la cele două conflagrații mondiale. Prin intermediul acestei întâlniri ne dorim să onorăm atât arta populară și creativitatea vrânceană dar și memoria baciului-artist care a dăruit satului său un muzeu etnografic.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Bîrsești, prin amabilitatea domnului primar Ștefan Caba, al Școlii Gimnaziale “Ștefan cel Mare” Bîrsești, cu colaborarea Lăcrămioarei Ștefan, inspector la Primăria Bîrsești, profesorului Laurențiu Burloiu, și a directorului căminului Cultural, Angelo Nistoroiu. Alături ne vor fi povestașii c@rte în sate, amfitrionii întîlnirii din comuna Babei Vrîncioaia, tineri vrînceni care oferă bucurie prin lectură. Potrivit legendelor locale, satul Bîrsești a fost fondat de Bârsan, fiul cel mai mic al Babei Vrâncioaia, cea care i-a dat lui Ştefan cel Mare cei șapte feciori ai săi pentru a-l ajuta să-i învingă pe pe turci.
Detalii vor fi postate aici
https://www.facebook.com/events/2055320714777756/
Vă așteptăm cu drag să ne prindem în hora tradițiilor de Sânziene!
Articolul anterior
Jurnal de povestaș: Povestea unei zile de poveste
Articolul următor
Caravana de lectură pentru copiii din sate a urcat în satul Focurilor nestinse
Articole recente
- Cunoaștere prin știință și cărți de povești la Tabăra „Prietenii cărților” Corbița septembrie 13, 2024
- Ziua ghiozdănelelor fericite septembrie 9, 2024
- „Cititul este pur si simplu o artă, hrană pentru suflet dar și drog care provoacă dependentă” septembrie 9, 2024
- „Profitați de ocazia de a va documenta pe gratis cu ajutorul bibliotecilor!” septembrie 2, 2024
- Povestașa Maria Bouroș ne dezvăluie citatele favorite din cartea “Fahrenheit 451” august 28, 2024
Categorii
- Ateliere pentru copii (1)
- Blog (41)
- Campanii (4)
- Comunicate de presă (14)
- Concurs de scriere creativă (86)
- Povesti din sate (8)