Peste 30 de copii din satele Farcaș, Răiuți și Jgheaburi ale comunei Reghiu au de duminică o mică bibliotecă doar a lor deschisă de Asociația “Eu, tu și ei” Focșani în cadrul proiectului “c@rte în sate. “Ateliere de lectură pentru copiii din satele izolate ale munților Vrancei. “Biblioteca lui Cărțilă” a fost amenajată pe lângă parohia cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” care deservește comunitatea de la poalele vârfului Răiuți, dealul înalt de 954 m care domină întreaga zonă. Volumele pentru copii, între care cărți de povești, enciclopedii, dicționare, culegeri de exerciții, dar și alte cărți din programa școlară, pot fi împrumutate sâmbăta și duminica de la biserică. Preotul paroh Nicolae Popa și soția acestuia, prof. Viorica Popa, s-au alăturat astfel proiectului c@rte în sate al cărui scop este promovoarea cărții și lecturii în zonele dezavantajate din punct de vedere cultural. Peste 30 de puști din aceste sate au participat la atelierele de lectură. Micuții au fost invitați de povestași să intre în povestea lui Cărțilă, prietenul copiilor care citesc, și să salveze cărțile tipărite dintr-un tărâm care se vrea subjugat de “cei trei teribili, Telefonilă, Tablețilă și Televizorilă”.
Silvia Vrînceanu Nichita, manager al proiectului cultural c@rte în sate:
“Copii strângând cărțile la piept și care nu vor să te lase să pleci decât dacă le promiți că te vei întoarce să citești împreună cu ei și duminica viitoare, iată cea mai bună dovadă că este nevoie de #CarteÎnSate, în satele mici pe care drumurile dificile le condamnă la izolare. Prin proiectul c@rte în sate, început în luna iunie, aducem cărțile mai aproape de acești copii inclusiv prin deschiderea unor mici biblioteci sau prin donații către bibliotecile școlare. Copiii de la sate merită mai mult așa că vă invităm să donați cărți noi sau “ca și noi” dar și jocuri recreative în cadrul colectei „100 de cărți pentru copiii din satele uitate” la punctele de colectare amenajate la librăria Alexandria sau la sediile Bibliotecii Județene din Focșani. Anul 2018 este despre România reală și copiii săi. Acesta este modul nostru de a sărbători Centenarul.”
Proiectul cultural c@rte în sate este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în cadrul sesiunii “Promovarea culturii scrise” 2018, iar partenerii Asociației “Eu, tu și ei” sunt Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” și Inspectoratul Școlar Județean Vrancea. Aproape 300 de copii au fost implicați în atelierele de lectură sub genericul #CarteÎnSate.