Pe data de 5 iulie 2024, am avut onoarea de a participa la lansarea cărții ,,Fata cu aluniță”, scrisă de o minunată doamna, susținătoare a proiectului c@arte in sate , Anița Vulcan Grigoriu. Aceasta a avut loc la Muzeul National al Literaturii din București, și a fost însoțită de o expoziție de artă. Au fost expuse pentru public 20 de tablouri, pictate cu măiestrie tot de autoarea cărții, care au fost scoase la licitație în beneficiul copiilor din programul cultural și de literație c@rte în sate. Expoziția s-a intitulat „Flori de dor”.
Cine se trezește devreme, departe ajunge, așa ca la ora 9:00 ne-am urcat în trenul către București. În nu mai puțin de trei ore am ajuns la destinație, timp care a trecut pe nesimțite. Cum am coborât am și plecat în explorarea orașului, mai întâi oprindu-ne să mâncăm niște pizza delicioasă, iar apoi ajungând și la Cărturești Carusel, o librărie grandioasă, unde orice povestaș și-ar dori să ajungă.
Apoi am ajuns și la Palatul Suțu din Piața Universității, unde am putut vedea diferite artefacte din alte timpuri și am putut citi multe informații interesante despre istoria orașului și nu numai. Personal, mi-a plăcut foarte mult acest muzeu, deoarece obiectele expuse erau foarte diverse. De la relatări ale oamenilor care au suferit deportărilor din perioada comunistă, la obiecte din epoca bronzului, la bustul lui Mihai Viteazul (care cred ca ne-a speriat pe toți, după cum a zis și o altă colegă povestaș) până la imagini cu Bucureștiul de ieri și de azi, o expoziție de picturi și niște ceasuri frumos decorate. Tot aici am putut vedea și o bicicletă veche, din aceea cu o roată mai mare în față. Mereu mi-am dorit să merg pe una! Cred ca Palatul Suțu ar trebuie să fie vizitat de oricine are ocazia, sunt sigură ca fiecare dintre noi poate găsi ceva ce-i place în acest loc!
Un minunat tur al muzeului literaturii
După ce ne-am tras sufletul la o limonadă, am pornit curioși către Muzeul Național al Literaturii Române, instituție care deține un autentic tezaur literar format din manuscrise, cărți vechi și rare, documente istorico-literare, obiecte personale și piese de mobilier care au aparținut matrilor scriitori români. Aici am beneficiat de un tur ghidat alături de muzeografa Mihaela Stanciu, o persoană extraordinară, plină de viață, o adevărată povestitoare cu har. Dumneaei ne-a vorbit despre marii scriitori ai țării noastre încercând să ne redea profunzimea și complexitatea întregii arte a cuvântului în literatura română.
Ne-a spus și despre singura femeie prezentată la loc de cinste în muzeu, Hortensia Papadat-Bengescu, și despre faptul ca aceasta la un moment dat a locuit chiar în orașul nostru, Focșani, chiar dacă nu era prea încântată de acest loc, fiind descris ca ,,plin de noroi”. Am mai aflat și de perfecționismul lui Mihai Eminescu, cum până a ajunge la varianta finală, poezia ,,Floare albastră”, de exemplu, a fost rescrisă de 16 ori, între fiecare scriere diferind doar un cuvânt. Mi-a atras atenția și ,,Jurnalul unei ființe greu de mulțumit”, scris de Jeni Acterian, despre care ne-a fost spus ca este, poate, singurul jurnal autentic, autoarea nedorind ca acesta să fie publicat. Singura parte negativă a Turului a fost ca nu a durat mai mult! Am fi putut sta ore întregi cu dumneaei, fără să ne plictisim!
O inedită lansare de carte în grădina muzeului
În cele din urmă, a început și prezentarea cărții care ne-a adus la București. Mai întâi am admirat cu atenție fiecare tablou realizat de Doamna Scriitoare, după am ascultat cu atenție vorbele invitaților, doamnele Cristina Bogdan si Lorena Popa, scriitoare și ele, și domnul Ioan Cristescu, manager al Muzeul National al Literaturii Române și editor al cărții. A fost plăcut să auzim modul cum au interpretat aceștia cartea citită, relaționând cu aspecte din propriile vieți și regăsindu-se în personajele cărții. Am primit și un exemplar al cărții pentru biblioteca noastră de la c@rte în sate, din care am reușit să citesc câteva pagini si pot spune ca deja sunt total fascinată de povestea scrisă de dansa și de abia aștept să termin de citit! Am primit și câte un autograf și am făcut și o mulțime de poze împreună cu dumneaei, plecând acasă cu un buchet de flori foarte frumos!
După a venit și partea mai puțin fericită: trebuia să plecăm acasă după o zi de neuitat în care am reușit să întâlnim oameni extraordinari, sa ne cunoaștem mai bine unii pe alții și să vedem o mulțime de locuri frumoase. În drumul spre gară am mai văzut și alte monumente istorice, Ateneul Român, unde am aflat despre campania ,,Dați 1 leu pentru Ateneu”, casa Mița Biciclista, statuia lui Carol I, și monumentul Revoluției Române, supranumit ,,Cartoful” care ne-a pus oarecum un semn de întrebare.
În sfârșit, am ajuns și la Focșani, la ora 1:30, după o zi plină de aventură, care a trecut parcă într-o clipă. Mă bucur foarte mult ca am putut participa la această călătorie culturală și ca am reușit să cunosc niște oameni minunați, cu care îmi doresc să mai plec în astfel de aventuri și nu doar! (Maria Bouroș)
Maria este voluntar povestaș în programul c@rte în sate și activitează anul acesta în programul #Cărțindar – ateliere de povești și minibiblioteci pentru copiii din sate, coifinanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Relatările povestașilor călători
,,Când am văzut mesajul trimis de Silvia Nichita, coordonatoarea noastră, m-am gândit că ar fi o experiență aparte să merg la o lansare de carte la Muzeul Literaturii Române. Am plecat dimineață cu trenul spre București, unde am avut posibilitatea de a ne cunoaște mai bine între noi și de a ne odihni pentru ziua ce avea să ne bucure atât de mult. Ajunși in București am mers la masă și după am luat-o cătinel către Palatul Suțu, unde am văzut multe lucruri minunate, printre care câteva care mi-au facut cu ochiul. Palatul în sine este o colecție de artă fără pereche. După ce am vizitat palatul am luat metroul și am mers către Muzeul Național al Literaturii, unde am avut parte de un tur care ne-a bucurat inimile și care ne-a făcut să ne dorim să aflăm mult mai multe lucruri despre acei scriitori. Am cunoscut-o pe doamna Anița Vulcan Grigoriu, o femeie excepțională, cu un suflet minunat. După lansarea cărții ne-am plimbat pe Calea Victoriei unde am vazut diferite monumente istorice și ne-am întors în gară de unde am luat trenul înapoi spre Focșani. Mă bucur foarte mult că am fost în această aventură si ca mi-am făcut prieteni noi.❤️” (Teodora-Elena Bratu)
,,Sinceră să fiu eram sceptică în legătură cu ziua de vineri, nu mă așteptam să fie atât de frumos și atât de impresionant. După cum au spus și colegele mele drago, călătoria cu trenul a fost un prilej de cunoaștere unii cu alții, bineînțeles că drumul spre București a fost mai tăcut având în vedere ca nu ne cunoșteam. Ajunși în București, am mers cu primul metrou în țară din viața mea, am fost să mâncăm, apoi la Palatul Șuțu, unde m-am speriat super tare de bustul lui Mihai Viteazu (era 3D și părea FF real). Am pornit după spre muzeu. Acolo am avut un tur ghidat, iar ce m-a marcat au fost vorbele doamnei ghid: “nimeni nu este cel mai, nici măcar Eminescu”. Lansarea de carte a fost ceva wow, atunci când doamna Anița Vulcan Grigoriu ne-a menționat, mi s-a făcut pielea de găină am primit și un buchet minunat de flori
Apoi am mers către casă Coanei Mița Biciclista, un loc deosebit. Am mers după către gară, eu stresată că o să pierdem trenul. Am făcut SUPER MULTE poze, ne-am creat prietenii frumoase și cel mai important, m-am distrat și nu regret nici măcar o secundă ca am mers cu cea mai tare echipa.❤️❤️
Abia aștept următoarea excursie ❤️” (Gabriela Săpunaru)
,Fiind primul meu an la acest voluntariat la c@rte în sate, a fost o experiență nouă si foarte plăcută. Sper sa se repete experiențele acestea, să facem din nou poze toată ziua, să glumim, să râdem, să ne plimbam și să învățăm câte ceva de la Silvia. Am fost la Palatul Sutu, a fost foarte interesant și sincer mi-a plăcut foarte mult că am găsit și armament, uniforme militare care erau foarte întreținute, chiar și bustul lui Mihai Viteazu. Am fost uimit când am văzut în muzeu un tablou cu “Dimitrie Cantemir” mare pe unul dintre pereți, la etaj, Nu mă așteptam sa întâlnesc informații despre numele celui care îmi reprezintă liceul prin numele său. Sper să se mai repete excursiile acestea, pentru că a fost foarte relaxant, am legat prietenii între noi, chit că am ajuns târziu înapoi în Focșani, nu m-am simțit extenuat sau obosit. Poate la următoarele experiență vom fi mai mulți.” (Cornel Viorel Roșioru)
,,Salutare! A fost o mare plăcere să particip la evenimentul cuștural alături de ceilalți povestași! Am beneficiat de un tur al Muzeului Național al Literaturii Române. Aici am aflat mai multe amănunte despre istoria literaturii române, de la Dimitrie Cantemir până la Mihail Sadoveanu și mulți alții, despre Geniul Eminescian și implicarea marelui istoric Interbelic, Nicolae Iorga la dezvoltarea și îmbogățirea culturii și literaturii române. La Palatul Suțu am aflat despre istoria bisericii ortodoxe române, dezvoltarea orașului București și multe altele. Lansarea de carte a fost o nouă experiență pentru mine. Nu mai fusesem niciodată. Aici am cunosc o persoană creativă și inimoasă, Anița Vulcan Grigoriu scriitoarea romanului ,,Fata cu aluniță”. Am avut oportunitatea de a vedea monumentele: Casa Mița Biciclista, Palatul Regal, Ateneul și Statuia ecvestră a lui Carol I. Mă bucur că am avut ocazia să fiu alături de niște oameni minunați în această aventură!” (Răzvan Andrei Folescu)
Cartea Aniței Vulcam Grigoriu se poate cumpăra de pe siteul Editurii Tracus Arte
https://edituratracusarte.ro/produs/fata-cu-alunita-anita-vulcan-grigoriu/